25 d'abril de 2024

Osona encapçala el creixement econòmic a la Catalunya Central

Els estralls de la crisi van ser tan 'intensos', que encara s'està lluny dels registres del 2007

ACN 22 de novembre de 2016 a les 11:36
La presentació de l'Anuari Comarcal BBVA Catalunya Caixa

L'economia de la Catalunya Central ha experimentat un creixement del Producte Interior Brut (PIB) del 4,3% el 2015, gairebé un punt per sobre de la mitjana catalana (3,4%). Osona ha estat la comarca que més creix, amb un augment del 6%.


Així ho constata L'Anuari Econòmic Comarcal publicat per BBVA CX i dirigit per Josep Oliver, catedràtic d'Economia Aplicada a la UAB. L'economista ha explicat aquest dilluns que el 2015 es pot considerar com el primer any "de plena recuperació". Pel que fa als sectors que actuen com a motor, el catedràtic ha explicat que s'han eixamplat i van des del primari, passant per la indústria, amb un gran pes de l'activitat agroalimentària i la metal·lúrgia. Part d'aquesta dinàmica positiva va ser gràcies al turisme interior, al comerç, l'hostaleria i els serveis públics. Per comarques, Osona és la que registra un creixement més important, sobretot pel gran pes del sector agroalimentari.


Segons el catedràtic, les raons de les bones xifres d'Osona són a causa bàsicament de la recuperació del sector agroalimentari, molt menys afectat per la crisi. De cara al futur, Oliver ha explicat que pel 2016 el creixement hauria de ser similar al del 2015. Mirant cap al 2017 i 2018, les xifres de creixement europeu fan pensar que l'economia catalana patirà un alentiment d'aquesta expansió.


Oliver ha admès que els estralls de la crisi, en especial industrial i a la construcció, van ser tan "intensos", que encara s'està lluny dels registres de principi de la crisi, també en termes d'ocupació. Es preveu que encara falten quatre o cinc anys per recuperar els estàndards que s'havien perdut des del 2007.

Etiquetes:
Economia i empresa