25 d'abril de 2024

Un estudi que revisa la vista de pacients diabètics guanya la Beca d'Investigació d'Osona

Cada vegada es diagnostiquen més casos de diabetis

Arola Cumeras 23 de novembre de 2016 a les 18:10
Una pacient rep atenció a la Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona, el 2015

L’equip que fa el cribratge de la retinopatia diabètica ha rebut la Beca d’Investigació d’Osona. Cada setmana es revisen els ulls a 90 diabètics d’Osona per detectar si pateixen una malaltia ocular derivada.


Els professionals adscrits a aquest servei de cribratge tenen l’oportunitat d’avançar en la investigació de la retinopatia diabètica gràcies a la Beca que se’ls ha atorgat pel treball “Cribratge de retinopatia diabètica a la comarca d’Osona: una foto contra tres fotos per ull amb càmera no midriàtica”.


La metgessa de família Beatriz Barragán ha explicat que fa més de 10 anys que procuren que “tots els pacients diabètics d’Osona facin revisions periòdiques i es demana als metges, infermers i endocrinòlegs que els derivin al CAP Osona, a Vic”. Un cop allà “una infermera els fa una exploració, els mira la graduació, la pressió ocular i els fa fotos de la retina per valorar si la diabetis els està afectant, per detectar lesions abans de la pèrdua de visió”.


A l’estudi es determinarà la viabilitat de poder fer un diagnòstic fiable i rigorós a partir de la realització d’una sola fotografia. Les càmeres no midriàtiques permeten prendre imatges de la retina i del fons de l’ull sense necessitat de dilatar la pupil·la. Barragán ha estacat que en aquesta activitat assistencial també hi estan implicats professionals especialistes d’endocrinologia, oftalmologia i epidemiologia del Consorci Hospitalari de Vic.


La metgessa del servei de cribratge ocular d’Osona diu que l’ajuda es dedicarà a “investigar i mirar de millorar el que estem fent i procurar que arribi al major nombre de pacients”. El camí per recórrer és “conscienciar la població que la diabetis és una malaltia en què cal molt control”. Cada vegada es detecten “més casos de diabetis, primer perquè els busquem proactivament i també perquè el límit de sucre a la sang per diagnosticar-la, cada vegada és més estricte”. Moltes vegades  “no dóna símptomes i es troba per casualitat”.

Etiquetes:
Fires i festes