26 d'abril de 2024

Joan Arimany aplega els sants vigatans en una mostra a la Joan Triadú

L'exposició ofereix cinc espais diferenciats en cinc vitrines

Arola Cumeras 30 de novembre de 2016 a les 12:05
Una imatge de la mostra

L’apel·latiu de Vic, ciutat dels Sants, pren més sentit que mai amb la mostra que ha elaborat el manlleuenc Joan Arimany i que es pot visitar fins al 14 de gener a la Biblioteca Joan Triadú de Vic. Es titula Hagiogràfix del santoral vigatà, i recull llibres i documents que parlen de les vides de santes i sants que han estat estretament vinculats a la capital d’Osona.


Arimany, gestor cultural i expert en religiositat popular, n’és el comissari i comenta que són edicions impreses fins a mitjan segle XX. Ell mateix reivindica que “l’herència d’alguns d’aquests sants van venir a cobrir el que abans no existia com és l’Estat del Benestar o serveis bàsics com l’educació”. Per tant “no se’ls ha de veure com figures estrictament religioses, sinó que van fer una aportació social que sortosament encara continua”, com és el cas de Joaquima de Vedruna o bé Francesc Coll.


L’exposició ofereix cinc espais diferenciats en cinc vitrines. La primera fa una introducció al concepte de santedat. També acull la producció impresa dedicada a diversos sants i santes  les  relíquies dels quals eren venerades a la ciutat. El segon espai és dedicat als Sants Màrtirs, Llucià i Marcià, antics patrons. El tercer es dedica a sant Miquel dels Sants, actual patró. Sant Antoni Maria Claret té dedicat el quart espai, en el qual destaquen diversos volums escrits pel sant que van ser impresos en vida.


El darrer i cinquè, és ocupat per la resta de sants històrics amb vinculació vigatana: Joaquima de Vedruna, Carme Sallés, Bernat Calbó, Pere Almató, Francesc Coll i Pau de Narbona. A més dels llibres, una part de l’exposició està formada per fulls de goigs, targetes i medalles amb relíquia, així com d’altres objectes vinculats als sants.

Etiquetes:
Cultura