27 d'abril de 2024

El periodista manlleuenc Jaume Collell, pregoner dels Tonis

Les Festes dels Tonis de Manlleu comencen aquest divendres 13

Arola Cumeras 12 de gener de 2017 a les 18:05
Una imatge del passant dels Traginers dels Tonis de Manlleu, en l'edició 2016

El gener a Manlleu significa el retorn de la popular i centenària celebració dels Tonis, una tradició molt arrelada a la ciutat. Del divendres 13 al dissabte 28 es desenvoluparan les activitats d’enguany.


L’acte inaugural es fa divendres, amb un pregó a càrrec del periodista Jaume Collell a les 9 del vespre a l’Auditori Fundació Antiga Caixa Manlleu i seguidament es farà el sopar informal a la Sala Les Dames.


El pregoner ha entomat l’encàrrec amb il·lusió perquè “per la part familiar de nebots, néts, sempre muntem un carro pel passant”. Vol deixar “la sorpresa pel moment del pregó, però aclareix que l’encàrrec ha vingut perquè el banderer és el meu cunyat, en Pere Riera i dels cordonistes, un és el meu germà, Miquel Collell, i l’altre un cosí, Josep Maria Collell; és una influència familiar total”.


Collell diu que el pregó l’ha enfocat “sobretot parlant de l’ofici familiar d’on provenim, que és de pagès i que és el segell d’identitat del Gremi de Tonis”. Altres curiositats que inclourà són que “de petit vaig recollir patates al camp, vaig cuidar els porcs i recordo quan una de les meves ties matava conills al pati, coses que avui en dia es denunciarien”. També ha partit “del meu carrer d’infància, el Rusiñol, que era ple d’oficis”.


El manlleuenc considera que els Tonis s’actualitzen amb el temps. El concurs fotogràfic a través de les xarxes socials pot suposar un incentiu perquè més gent hi assisteixi, i pot captar l’atenció dels més joves. A Collell li agrada particularment el fet que sigui un grup “molt alegre de gent predisposada a passar-ho bé” i “em sembla que els Tonis és un gremi que té un aire molt valencià, molt desenfadat, i això s’ha de reivindicar”.


La resta d’actes de les Festes dels Tonis es concentren els dies 17, amb l’ofici i el passant de Traginers, el cap de setmana del 20 amb l’obra teatral Pigmalió i  especialment diumenge 22, amb el passant dels Tres Tombs i el Ball del Ciri. Divendres 27, per cert, Joan Arimany presentarà el treball de recerca que n’ha fet.

Etiquetes:
Cultura