27 d'abril de 2024

Manlleu celebrarà dissabte el Cap d'Any amazic

Es farà un recital poètic i es compartiran plats típics a la sala d'exposicions de Can Puget

Arola Cumeras 12 de gener de 2017 a les 18:18
Una fotografia de la celebració del 2016

Per al col·lectiu amazic, la nit del 12 de gener és la darrera de l’any, i aquest divendres 13 és 1 de gener del nou any, del 2967. A Osona, serà dissabte quan es celebrarà l’any nou, amb diverses activitats que tindran lloc a Can Puget a partir de les 8 del vespre i que els organitzadors diuen que “intentem variar cada any”.


Hassan Bouziane ha comentat que hi haurà algunes de les menges emblemàtiques d’aquest dia. El que volen és atraure també “la gent que no és amaziga”, perquè puguin conèixer aquesta tradició. Enguany, a Manlleu s’ha optat per fer un recital poètic. Hi col·laboraran, a banda del mateix Bouziane, Khalid El Mokhtari, Biel Barnils i Belabd Mohamed. També volen mostrar en imatges “la història dels amazics del Marroc”.


Altres plats típics que es mengen durant la jornada són el cuscús dolç “que és molt bo” i a dins les cases “sovint és el cuscús normal, a més de la fruita seca i també algunes coses d’aquí, com un pastís”. El Cap d’Any, en canvi, “no inclou elements com ara les campanades ni tampoc el raïm”. Segons Bouziane, sobretot procuren “poder unir la família”. La xifra que els situa a l’any 2967 s’explica perquè “segons la història amaziga, que és molt antiga, els amazics d’Egipte van guanyar una batalla en aquells temps, i com que era tan important i fins i tot van arribar a governar el país, van començar a comptar els anys”.


El mateix Bouziane és integrant del grup musical osonenc Inumazigh, que toca peces “tradicionals del Rif, del Marroc”. Ara “ja tenim el tercer disc, que ha sortit al mercat i el presentarem el dia 4 de febrer” a L’Atlàntida de Vic.

Etiquetes:
Cultura