25 d'abril de 2024

Manlleu promou una campanya per afavorir la qualitat de l'aire

A finals de mes vindrà un altre cop la unitat mòbil del Servei Català de Qualitat de l'Aire

Arola Cumeras 18 de gener de 2017 a les 17:34
Un dels aparells que mesura la qualitat de l'aire en el marc del projecte europeu Captor

L’Ajuntament de Manlleu ha començat una campanya per millorar la qualitat de l’aire, ja que es va localitzar nivells alts de benzopirè, el 2013 i de nou el 2015. Segons la tècnica de Medi Ambient, Dolors Colom, s’associa a la crema de biomassa o de materials que no siguin adequats.


Sembla que “un dels focus” de la contaminació “seria industrial”, ja que coincidiria amb la zona nord-est, on hi ha els polígons de la Coromina i del Verdaguer. La biomassa, remarca la tècnica, s'hauria de basar només en la combusitió de la fusta natural “amb llenya, pèl·let o estella”.


El llindar perquè es consideri seca la llenya seria “d’uns sis mesos després de tallar”. Per exemple “no és aconsellable cremar restes verdes de l’hort en indrets com Manlleu, que són humits”. Quan la xemeneia treu “fum negre és senyal que no estan cremant bé i quan es crema és millor que sigui amb una flama viva, que no sigui en somort”.


No es poden cremar materials diferents, com ara coc de petroli, carbó mineral, fusta tractada, palets, plàstics o revistes. Els indrets amb boira “fan que l’ambient no es ventili” i això “demana més col·laboració ciutadana”. Les visites a empreses s’estan fent als polígons de Manlleu i es vol arribar “a totes les empreses”, i de manera presencial se’n visitaran “unes 300”.


A finals de mes “vindrà un altre cop la unitat mòbil del Servei Català de Qualitat de l’Aire per fer més mesures de benzopirè”. Encara s’està pendent de les dades del 2016 de benzopirè, que es poden fer públiques “entre abril i maig”. La campanya s’adreça tant a les famílies com a les empreses, i consisteix en donar recomanacions referents a la crema de combustibles. La informació s’ha fet arribar a la ciutadania a les bústies.

Etiquetes:
Societat