26 d'abril de 2024

Els Tonis de Manlleu ja estan catalogats dins del patrimoni festiu de la Generalitat

El Gremi confia que pel passant de diumenge hi hagi una dotzena de carros i abundància d'animals de sella

Arola Cumeras 20 de gener de 2017 a les 11:31
Una imatge del passant dels Tres Tombs del 2016

Aquest any els Tonis de Manlleu ja estan catalogats dins del patrimoni festiu de Catalunya. Pere Riera, banderer de la festa dels Tonis d'enguany, explica que el Departament de Cultura ja té en compte la festa popular i això podria ser un primer pas de cara a alguna declaració futura de Festa Tradicional d’Interès Nacional. 


El Gremi confia que pel passant de diumenge hi hagi una dotzena de carros i molta abundància d’animals de sella, i “s’espera un esdeveniment molt lluït”. Els Tonis confien que tothom surti al carrer “faci el temps que faci”. La tasca del banderer és penjar l’emblema “al balcó de casa i al matí vindran els banderers de l’any passat i em faran el traspàs”. Després de la missa “ja sortiré amb la bandera als dits i començarà el passant”, el moment culminant de la celebració.


Segons Riera, “que ningú no es pensi que això és una festa tancada, els Tonis cada vegada s’obren més al poble i el tarannà és de diversió i disbauxa”. Ha volgut animar a tothom a apropar-s’hi perquè “aquestes tradicions s’han de mantenir”. El banderer també tria tot l’equip i és per això que a l’octubre va demanar “al meu cunyat Jaume Collell que fos el pregoner i no va decebre”. També ha agraït a Josep Maria Collell i Miquel Collell “que també són familiars”.


Riera té un fort vincle familiar amb els Tonis “ja que fa 37 anys em vaig casar amb la Ramona i resulta que la festa en aquella casa està molt arrelada; vaig ser el primer gendre i vaig anar-hi entrant”. Tot i així “la gent de Teatre Centre, i fins i tot la colla adolescent de Can Petricó i cada any ja fèiem un carro”.


A partir del 2007, amb en Josep Terradellas com a banderer, “em va escollir cordonista” i en aquell moment “em vaig involucrar i vaig entrar a la junta, amb temes lligats al món del teatre”. Enguany el vodevil produït pel Teatre Centre va ser Les golfes de l’hospital “i ja el vam estrenar a l’agost, per la festa major” i s’ha buscat “una altra companyia”, en aquest cas Pierrot Teatre, que farà Pigmalió en “una versió molt bona, molt recomanable”. Es pot veure tant divendres com dissabte a partir de 2/4 de 10 del vespre. Les entrades valen 15 euros i es poden comprar a la Llibreria Jordà.

Etiquetes:
Cultura