24 d'abril de 2024

Aquest dissabte es fa el cens d'ocells aquàtics hivernants

El CERM de Manlleu és qui coordina aquesta activitat a la zona de l'Alt Ter

A. Cumeras/ I. Castellón 20 de gener de 2017 a les 11:59
Ocells hivernants a les vores del riu Ter. Foto: CERM

Els amants de l’ornitologia tenen una cita aquest dissabte 21 de gener a 10 trams diferents del riu Ter. Durant el matí es farà un cens anual d’ocells aquàtics hivernants a l’Alt Ter, que comprèn les comarques del Ripollès, Osona i la Selva.


L’activitat està coordinada des del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, UVic i Universitat Central de Catalunya, juntament amb el Museu del Ter. Tal i com explica Laia Jiménez, tècnica del CERM, cap al vespre del mateix dia se’n farà una segona part estudiant particularment els censos de les joques d’ardeids, corbs marins i làrids (gavines i gavians.). 


Els ocells que es busquen amb aquest cens són els ocells hivernants a les vores dels rius. Els més típics que es solen trobar són espècies com el bernat pescaire, el martinet blanc, l’esplugabous o els ànecs collverds. De vegades, les onades de fred intenses fan que vinguin altres ocells, però és més ocasional. Jiménez comenta que “no és el més freqüent ni el que busquem especialment”. Totes les dades que s’obtinguin amb aquest estudi s’ajuntaran amb altres censos d’altres rius i zones humides de Catalunya i Europa.


A cada tram també hi ajuden els membres de GEDENA- Ripollès, Grup de Naturalistes d’Osona (ICHN), el Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona i em mateix CERM, però també hi poden participar persones individualment. A qui li interessi assistir només fa falta que esculli un tram del Ter i contacti amb el Museu del Ter.


Segons informa l'organització “no és imprescindible que tothom que hi participi sigui un expert; es tracta també de poder estar a gust unes quantes hores arran del riu i aprendre de manera distesa a identificar els ocells i la fauna fluvial". Des del museu coordinen el cens a l’Alt Ter, però es fa a tot Catalunya. En concret, en el cas del riu Ter es fa des de l’inici fins a la desembocadura. En cas de mal temps, s’ajornaria fins l’endemà diumenge.

Etiquetes:
Societat