26 d'abril de 2024

Els tofonaires d'Osona es lamenten d'una temporada nefasta

Amb tot, durant el febrer i març, el col·lectiu de xefs d'Osona Cuina continuarà oferint menús amb plats de tòfona

ACN 31 de gener de 2017 a les 17:49
Una imatge d'una recerca amb gossos tofonaires

La falta de precipitacions durant l'estiu explica que, enguany, els tofonaires catalans s'enfrontin a la pitjor temporada dels darrers anys. Les males condicions climatològiques han afectat greument la quantitat i la qualitat de la tòfona.


Els experts calculen que la recol·lecció de tòfona silvestre no superarà la tona, una xifra que representa la meitat de l'any passat –que ja va ser especialment dolent- i que se situa molt lluny de les set tones que es van recol·lectar l'any 2015. El president de l'Associació de Tofonaires d'Osona, Josep Alhama, ha confirmat que la campanya d'enguany serà "nefasta".


L'aparició de tòfones de més qualitat a aquestes alçades de la temporada s'explica perquè quan la trufa més superficial no ha nascut o ho ha fet amb mala qualitat perquè ha patit les condicions més adverses, és ara quan els fongs que es troben en estrats més profunds apareixen. El màxim de preus que enguany s'ha fixat des de la Llotja de Vic s'ha situat al voltant dels 400 euros, ha explicat Josep Alhama. En campanyes no gaire llunyanes, aquesta xifra s'havia arribat a doblar. La mala temporada ha provocat que el nombre de llicències a tofonaires s'hagi reduït al voltant del 20% en els darrers dos anys, passant de les 460 llicències a poc més de 380.


Per Alhama, hi ha un fet simptomàtic que defineix aquesta situació: "Per primera vegada en 30 anys que fa que assisteixo al mercat de la tòfona de Vic, no hi ha hagut cotització". Això va passar la setmana passada perquè no hi havia ningú "ni per comprar ni per vendre", ha lamentat. A l'altra banda de la balança, les queixes del col·lectiu tofonaire cap als furtius o els senglars enguany també ha anat a la baixa.


El tofonaire ha recordat que l'època de major consum de tòfona ja ha passat, que sempre és pels voltants de Nadal, "sobretot a França, que és la principal importadora de la nostra tòfona". Amb tot, a Osona, durant els mesos de gener, febrer i març, el col·lectiu de xefs d'Osona Cuina ofereix menús amb plats on la tòfona hi és present. El proper dissabte 4 de febrer se celebrarà a Vic la Mostra de la Tòfona Silvestre d'Osona, un acte que inclourà demostracions culinàries amb tòfona i taules rodones al voltant d'aquest fong tan preuat.

Etiquetes:
Economia i empresa