26 d'abril de 2024

Un nou protocol reforça el paper dels treballadors socials en casos de violència de gènere

Des del mes d'octubre de 2015 fins al maig de 2016 es van comptabilitzar 65 casos de lesions en dones

Arola Cumeras 8 de febrer de 2017 a les 09:58
Un dels actes que s'han fet a Manlleu contra la violència de gènere són concentracions silencioses

El Servei d’Atenció Primària Osona de l’ICS ha millorat la coordinació per atendre les víctimes de la violència de gènere. Maribel Martín, treballadora social del CAP de Sant Quirze i Sant Hipòlit, explica que tot plegat permet “revisar la història” de cada pacient amb un nou protocol que dóna un millor servei.


El circuit “comença a Urgències a l’Hospital General de Vic” i al final acaba “revertint de manera ordenada per donar un servei des del punt de vista social, que serveix per indagar si hi ha menors o altres situacions de disfunció en aquella família”. Martín remarca que “sempre són dades completament confidencials”. Explica que “sempre hem treballat en equip dins del CAP, però la novetat és que ara des d’Urgències ens avisen directament”.


Sovint “el maltractament psicològic ja fa anys que dura, però sense una bona entrevista majoritàriament no es veu, i en canvi hi ha molta gent amb estats depressius o d’ansietat”. El treball entorn de la violència “no ha de ser només assistencial, també hauria de ser preventiu, perquè una visita a urgències és només la punta de l’iceberg”. La visió que tenen aquests professionals “és de tota la família, així podem aconseguir una perspectiva global”.


La coordinació entre professionals assistencials i de treball social del Servei d’Atenció Primària Osona de l’ICS ha permès atendre millor les dones que han estat víctimes de violència de gènere. En el període de vuit mesos que va des del mes d’octubre de 2015 fins al maig de 2016 es van comptabilitzar un total de 65 casos de lesions en dones. Totes les dones que van donar el seu consentiment van rebre atenció assistencial i també de treball social.


Martín puntualiltza que com que “la violència genera molta, molta vergonya, algunes d’aquestes persones s’han anat a visitar encara que no sigui la seva localitat, ni comarca ni zona sanitària”. El circuit es va establir el darrer trimestre de 2015. El treball que es porta a terme implica tots els nivells assistencials i comença pel Punt d’Atenció Continuada d’Urgències Territorials que hi ha a Vic.

Etiquetes:
Fires i festes