24 d'abril de 2024

El projecte Invulnerables es presenta a Manlleu, on hi participen 49 famílies

Es lluita contra l'exclusió social mitjançant reforç educatiu, taller terapèutic o bé projectes esportius

Arola Cumeras 15 de febrer de 2017 a les 13:34
La presentació del projecte Invulnerables a Manlleu

Sortir del cercle viciós de la pobresa. És el principal repte del projecte #Invulnerables, que aquest dimarts s’ha presentat a Manlleu. Com a beneficiàries, hi ha 49 famílies de la ciutat, que hi participa juntament amb 7 municipis catalans com Salt, Manresa o Tortosa.


#Invulnerables va arrencar l’any 2015, a instàncies d'una proposta impulsada per la monja Sor Lucía Caram des de la Fundació Rosa Oriol. La petició la va fer arribar especialment al FC Barcelona, a l'Obra Social La Caixa i al Govern de la Generalitat, que s’hi ha implicat. És un programa pilot a Catalunya per lluitar per la igualtat d'oportunitats de les famílies amb infants en risc o en situació d'exclusió social. La regidora de Promoció Personal i Social Dolors Collell va explicar que el projecte va néixer “a finals del 2015” i “de seguida vam veure-hi una gran oportunitat”. El model és “la cooperació público-privada”.


Des del territori “es començarà a treballar per ampliar la xarxa, a través del teixit comercial i empresarial” per fer més gran la “cartera de serveis, amb material escolar, ulleres, el que sigui”. Ben aviat es vol fer una trobada empresarial serà de tota la comarca d’Osona. El reforç educatiu és un dels primers aspectes que s’han treballat, amb 24 infants de primària i 36 adolescents. També es fan tallers terapèutics grupals adreçats a pares i mares, amb 10 participants, i s’han derivat 15 persones al programa d’inserció laboral Incorpora.


Sor Lucía Caram, ànima de la proposta, es va mostrar categòrica en dir que “la pobresa té rostre de nen i això ens fa mal; i també de mares soles amb els nens”. Es trien 50 famílies en cada territori però la previsió és “anar creixent a mesura que podem generar recursos, estem creant un mètode i un treball en xarxa”. Va explicar també que Invulnerables sorgeix quan “comencen a publicar-se les dades de la pobresa a l’Estat Espanyol i es va veient que s’ha cronificat”. El primer repte és “trencar el cercle de la pobresa” i el segon objectiu és “igualar les oportunitats”. La religiosa va afirmar que el programa “és molt flexible” i per exemple el camp d’estiu de FutbolNet podrà acollir molts més infants que no estan estrictament dins del programa.


L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, va dir que ja fa mesos que s’hi està treballant “i realment ens fa molta il·lusió i ho volem agrair a totes les entitats”. Va recordar que ja durant els anys 90 Manlleu va ser pioner en el model educatiu bastant revolucionari aleshores, d’equitat a tots els centres. La realitat social és “molt complexa i molt rica; ara mateix a Manlleu hi conviuen prop de 70 nacionalitats diferents i gestionar-ho és difícil, perquè hem viscut uns anys de crisi considerable”. “Tant de bo Manlleu no hagués d’estar en aquest projecte”, va dir el batlle, “perquè significaria que no tenim aquesta necessitat, però ja que la tenim l’important és fer-hi front i buscar solucions”. La xarxa XIAM “ja feia una mica aquest tipus de tasques, estem acostumats al treball transversal”, va recordar Garrido. Segons Lucía Caram, Manlleu “és un dels llocs que està prou madur, perquè té un treball previ important”.


Messi i Shakira


Empoderament va ser un altre dels termes recurrents. Invulnerables comença “veient les necessitats i després ens posem a buscar els recursos, tots els que siguem capaços de trobar”. Hi ha tres potes bàsiques: CaixaProinfància (salut i educació), el programa Incorpora (empreses on buscar sortides laborals als pares) i el programa Valors, de la Fundació FC Barcelona i "el mateix Messi, que està molt content de participar". A dins hi ha FutbolNet, a través del qual es pot fer esport i lleure. Amb “la diversitat podem ser forts”, va dir Caram, i va acabar citant una frase de Shakira “que ve a dir que invertir en infància és una inversió social i tothom qui ho faci en veurà el resultat; els nens creixen molt de pressa”.


A la presentació, entre altres impulsors, també va ser-hi Pere Tusquellas, director de la Fundació Projecte i Vida, que va dir que de moment ha estat “fàcil tot i que hagi implicat molta feina”. Tots els directors de centre “col·laboren molt”, va remarcar. Invulnerables no s’ha posat data límit, sinó que es treballarà “fins a aconseguir els nostres objectius”.

Etiquetes:
Societat