27 d'abril de 2024

La plataforma Perquè no ens fotin el tren demana més 'racionalització' a la Generalitat

Les competències del govern català es limiten a temes com els horaris o les tarifes

Arola Cumeras 21 de febrer de 2017 a les 17:41
Alguns representants de la plataforma ciutadana, un cop acabada la trobada amb la Generalitat

La plataforma Perquè no ens fotin el tren va mantenir una reunió aquest dilluns amb dirigents del Departament de Territori de la Generalitat. Els van demanar fer canvis substancials als horaris, i millores diverses, com ara que les llargades dels combois s'adeqüin a la quantitat d'usuaris.


Es van reunir amb el subdirector General de Transport Públic i Mobilitat de la Generalitat, Benjamín Cubillo i altres persones de l’equip “a nivell tècnic”. Segons una de les portaveus, Montse Ayats, el grup està avalat per les mocions que “s’han anat aprovant als ajuntaments”.


La trobada estava centrada en la “racionalització dels horaris i també dels combois, de la llargada dels trens en funció dels usuaris”. Els canvis “dependran d’un estudi que elabora una empresa Suïssa”, que estarà “a final d’any”. El “missatge del Departament és que els canvis substancials d’horaris han d’estar vinculats a la nova configuració”.


Com a milores recents, des de començament de febrer hi ha un tren que surt a primera hora del matí des de Ripoll i que permet arribar a BCN abans de les 8. Ja van sortir a licitació les obres de l'Estació de Torelló i les dades de 2016 indiquen que la línia R3 és de les que més creix en usuaris malgrat els dèficits. En l’apartat negatiu, no hi ha novetats positives és sobre la nova concessió del bar de Manlleu. El grup diu que ho vigilarà de prop i que “la clau és la implicació dels municipis”.


Aquest divendres 24 a les 7 de la tarda es trobaran a l'estació de Torelló per fer una nova concentració reivindicativa. No hi ha grans avenços però “sí que anem incidint en petites coses que ajudarien a millorar el servei”. La Generalitat té competències en matèries com “les tarifes o els horaris” però, per exemple, “no sobre les estacions”. Per Ayats el “gran drama” d’aquest servei és “un operador que es diu Renfe que li preocupa molt poc que el servei funcioni bé o no, probablement perquè deu cobrar el mateix”. Es va avançar que es treballa “en un pla d’estacions, però parlem de mig i llarg termini”.

Etiquetes:
Societat