26 d'abril de 2024

Els veïns de Vista Alegre omplen el ple municipal de retrets sobre les obres del pont

Una moció presentada per CiU recollint les al·legacions dels veïns acaba tombada amb els vots de l'equip de govern i ICV

El Ter 22 de febrer de 2017 a les 17:33
Una imatge del moment en què la moció queda desestimada pel ple

El ple de Manlleu va ser l’escenari de moments de tensió i crispació per les queixes d'una vintena de veïns de Vista Alegre que van assistir-hi com a públic i que van mostrar la seva disconformitat amb el plantejament, i sobretot per les mesures pal·liatives, de les obres del pont de Manlleu.


Integrants del veïnat van protagonitzar diverses intervencions, fins a quatre, al final de la sessió, on es van mostrar indignats. La moció que recollia les seves al·legacions, presentada per Convergència, va acabar tombada, ja que només van votar-hi a favor CiU i la CUP. L’equip de govern i ICV hi van votar en contra.


El ple es va allargar tres hores i mitja, i el debat en relació a les obres del pont va ocupar tot el tram final, pràcticament la meitat de la sessió. L’ordre del dia del ple contenia punts que majoritàriament es van aprovar per unanimitat, però els ànims es van caldejar a l’apartat de mocions.


Un dels veïns, Jaume Caralt, va expressar amb vehemència algunes de les queixes. Un dels arguments esgrimits per demanar compensacions és que els veïns "haurem de fer 15 quilòmetres d’anada i 15 de tornada”. Han fet un càlcul utilitzant “el preu per quilòmetre que consta a la pàgina web de l’Ajuntament” i comptant 10 mesos d’obres. Afirmen que “puja uns 700 euros, tenint en compte que cada veí utilitzi el vehicle 3 dies a la setmana”.


Una altra veïna, Anna Casals, va comentar que les obres sense la passera suposaran massa inconvenients. També es va mostrar ofesa per altres aspectes que havien sorgit al plenari i que va considerar “molt menys importants”.


La darrera moció, la més polèmica


A la darrera moció presentada al ple, es demanava “considerar construir una passera per a persones i vehicles per creuar el riu Ter perquè la majoria d’habitants no volen renunciar als serveis i la manca de mobilitat els suposarà un cost econòmic i de temps”. Un altre argument era “garantir els serveis”. També s'apostava per “una comissió de seguiment amb participació activa”, ja que diuen que “l’acord ha estat incomplert”. També es recollia la condonació de l’IBI i es posava en en dubte que les obres suposin l’arribada del servei de gas natural al barri. Benjamí Nieto, de Convergència, va ser l’encarregat de defensar la moció i es va remuntar al 2 de febrer del 2016, on es va començar a parlar de les obres del pont vell de Manlleu de les quals es fa càrrec la Diputació. Allà “es va dir que l’escenari previ era ampliar les voreres a petició dels veïns”, cosa reivindicada des de principis dels anys 90. Més endavant “es va parlar d’un problema estructural”. Considera que l’Ajuntament “ja tenia molta informació d’aportacions dels veïns des de fa un any i no s’ha volgut entomar”.


Nieto va afirmar que ha tingut accés a un document on consta que les al·legacions a la Diputació s’han fet “fora de termini”, cosa que els mateixos veïns van negar. Segons el batlle, Àlex Garrido, la interlocució s’ha fet “amb els representants del barri, amb l’Associació de Veïns” a través de trobades que han estat “habituals, s’han produït un cop al mes”. Àlex Garrido va posar èmfasi en què l’Ajuntament ha fet una sèrie de propostes per “intentar en la mesura del possible pal·liar els inconvenients que té l’obra que fa la Diputació sobre la població en general". Va considerar que cal “ser seriós i no fer caciquisme populista”.


Garrido va insistir que pel pont “sempre s’hi podrà passar a peu i en bicicleta, fins i tot en moto, i que el trànsit rodat s’aturarà al gener” del 2018 i “farem pressió perquè per festa major es pugui tornar a circular. S’ha vetllat per “la seguretat, la neteja o l’atenció mèdica durant les obres”. Va fer un repàs per la bateria de propostes com “un bus interurbà o un preu reduït o fins i tot gratuït per aparcar al pàrquing de la plaça”. L’alcalde es va mostrar obert a atendre la nova comissió que es va formar en la darrera reunió del veïnat i “també hi inclourem la Diputació perquè volem solucionar el màxim de temes possibles”. La condonació de l’IBI és una mesura inviable perquè “és il·legal en aquest supòsit, ja hem demanat assessorament als nostres serveis jurídics i tècnics”. Pel que fa al gas, es va dir que “els tubs estan previstos i com a ajuntament farem pressió a les companyies privades i, si hi ha demanda, estem convençuts que el gas natural arribarà al barri”.


Una actuació de la Diputació a la carretera de La Gleva


Àlex Garrido va avançar que abans de començar les obres del pont  “es farà una actuació important a La Gleva”, que seria una via d’accés prioritària, amb un pressupost de 200.000 euros de nou asfaltat i “si s’escau, d’eixamplament de la carretera”. Amb tot, Benjamí Nieto va dir que “estem tristos perquè crèiem que s’agafaria una altra actitud i es miraria de reconduir la situació” i va dir que “si no es pot condonar l’IBI hi ha taxes com les escombraries” o altres aspectes “on es podria buscar una entesa, i veiem que no hi és”.


Des d’ICV, Miquel Sánchez va explicar que alguns veïns li han manifestat que les obres “s’han de fer peti qui peti perquè són necessàries”. Quan va dir que li semblava que hi havia hagut un diàleg prou fluid, alguns veïns van alçar la veu per dir que era “mentida”. Des de la CUP, Laura Generó va opinar que cal “més debat i participació i per això votarem a favor” i que “en temes d’alt impacte als barris cal informar degudament per evitar tensions innecessàries”.

Etiquetes:
Política Municipal