26 d'abril de 2024

Sambucus de Manlleu forma part del nou Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

L'Ajuntament de Manlleu hi dóna suport com a integrant de la Taula Territorial de l'Ateneu

Arola Cumeras 7 de març de 2017 a les 17:42
Una imatge de la presentació, aquest dilluns a la cooperativa Sambucus

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central es va presentar des de la cooperativa Sambucus de Manlleu, com a nou espai de trobada i coordinació que pretén impulsar l’economia social i solidària. L’Ateneu de la Catalunya Central el formen sis cooperatives, dues de les quals són d’Osona, Sambucus i Dies d’agost.


També hi figuren com a entitats col·laboradores Coop 57 i diverses administracions locals de sis comarques de la Catalunya Central. Alba Rojas, coordinadora de l’Ateneu, ha explicat que es tracta de “desplegar un programa descentralitzat per donar a conèixer l’economia social i sobretot el cooperativisme”. Aquest any, el nou ateneu es marca un triple objectiu, “a banda de crear xarxa, atendre mil persones amb interès per l’economia social, crear 30 empreses cooperatives i també generar 50 llocs de treball”.


L’objectiu “que ens marca el Departament no és poca cosa, és força ambiciós”. L’any passat, a les 6 comarques es van crear 16 noves cooperatives, i ara se n’haurien de generar “30 de noves” fins a finals d’any, que comportarien 50 nous llocs de treball. A Osona, el 2015, es comptabilitzaven “100 cooperatives”.


Anna Arisa, sòcia de Sambucus, diu que volen que “es faci visible com un model d’empresa efectiu i eficient”. Anna Arisa, sòcia de la cooperativa Sambucus, va explicar que s’han marcat sis eixos de treball, amb tres propòsits essencials. El primer és conèixer i donar a conèixer la realitat de l’economia social i cooperativa “a través d’una prospecció i una base de dades per explicar qui som i què fem. El segon fer “difusió i sensibilització” adreçada al públic en general “però amb una insistència important a alumnes i professorat de grau superior i universitaris”, a banda de “gestories privades i tècnics”. I el tercer, donar “suport a emprenedors i petits projectes”. Anna Arisa destaca els valors del cooperativisme, com a model més equitatiu i participatiu.


Mentrestant, les administracions hi donen suport des de la taula territorial. És el cas de l’Ajuntament de Manlleu, que ja fa anys que està treballant en la promoció de l’economia social i solidària. Betlem Parés, coordinadora de l’àrea de Serveis Personals i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, va parlar en nom d’una de les administracions que formen part de la Taula Territorial de l’Ateneu i que donen suport al projecte. Ha destacat el paper dels ajuntaments com a enllaç dels ateneus cooperatius amb la nova Associació de Municipis per l’Economia Social i Solidària.


Betlem Parés explica que “el sector públic aposta per col·laborar en un projecte d’aquesta tipologia”, sigui de Creacció, del Consorci del Lluçanès, el Moianès, consells comarcals i ajuntaments. El que més destaca és que “no el liderem, volem ser-hi però ens agrada poder dir que el lideratge està en mans de les entitats i esperem que això sigui un punt de partida”. Ja durant els anys 90, va recordar, “s’havien impulsat moltes cooperatives, que després es van tornar a diluir”.


L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central té la seu a les dependències del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) de l’Ajuntament de Manresa, al Palau Firal. La regió està integrada per sis comarques (Anoia, Bages, Osona, Berguedà, Solsonès i Moianès i també hi participa el Consorci del Lluçanès), amb la participació de diferents administracions públiques.


L’Agrupació “és com el consell rector, és tancat, però hi ha una taula territorial, oberta, que faria l’assemblea i està viva; tothom es pot adreçar a nosaltres per afegir-s’hi”. Amb un pressupost de 3,3 milions d’euros s’ha fet una xarxa de deu Ateneus Cooperatius, distribuïts arreu del país.

Etiquetes:
Economia i empresa