26 d'abril de 2024

L'Ajuntament de Manlleu i la Diputació expliquen les obres del pont per 'frenar rumors'

S'ha exposat que el consistori prendrà tot un seguit de mesures per minimitzar l'impacte de les obres

Arola Cumeras 8 de març de 2017 a les 12:01
La sala de plens de l'Ajuntament va acollir l'acte, adreçat als mitjans de comunicació

El diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, acompanyat de l'alcalde, Àlex Garrido, i els regidors i regidores de l'equip de govern han fet un front comú per donar a conèixer totes les característiques de les obres d'ampliació del pont de Manlleu.


Es tracta d'una de les artèries principals d'entrada a la ciutat, i els treballs per eixamplar-lo començaran pel novembre. El batlle ha negat els "rumors interessats" sobre el fet que el pont romandrà completament tancat durant els “vuit mesos” que durin les obres, i ha afirmat que tot i que els cotxes no hi podran circular sí que ho podran fer vianants, bicicletes i motos.


Després d'un estudi recent sobre el pont, es va detectar que aquest es trobava en un estat deficient, amb d'estructura i seguretat que calia arreglar. Tot i que el batlle ha admès que les obres poden provocar malestar, "Manlleu gaudirà d'un accés a la ciutat molt més digne del que hi ha ara". Garrido ha assenyalat que l'equip de govern considera que es fa "instrumentalització" política de les obres del pont, que creu “legítima quan fas oposició”, però ha considerat que hi ha hagut límits que s'han traspassat.


El pàrquing de la plaça, gratuït


El diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, ha recalcat que el pont “és patrimonialment de la Diputació i encara que l’Ajuntament no ho volgués, cal actuar-hi per un tema de seguretat a les baranes”. Garrido ha tornat a exposar que el consistori prendrà tot un seguit de mesures per minimitzar l'impacte de les obres sobre el veïnat de Vista Alegre. La més nova, és que ja es parla d’aparcament “gratuït al pàrquing subterrani” de la plaça Fra Bernadí. Als descomptes oferts per l’empresa, l’Ajuntament hi afegirà la resta “amb fons propis”. Per primera vegada també s'ha parlat de la voluntat d'arranjar el camí de Malars com a alternativa pels habitants de Vista Alegre. Així, podrien utilitzar aquest tram en cotxe, passant per Roda de Ter. .


L'alcalde ha destacat que les obres d'ampliació del pont de Can Molas són "cabdals" per a la ciutat i, ha dit que són una reivindicació històrica dels veïns, si bé en les darreres reunions de l’Associació de Veïns de Vista Alegre, la majoria afirmava que “només s’ha reclamat que es canviïn les voreres, no tot el pont”. Davant el neguit que ha pogut ocasionar aquestes informacions davant els veïns, Garrido ha assegurat que es manté un contacte "regular i constant", no amb la junta de l'associació de veïns que s'ha dissolt sinó amb una nova comissió que ha agafat el lideratge.


Les mesures per reduir l'impacte de les obres tindran en compte les persones amb mobilitat reduïda, a les quals des del CAP es realitzarà atenció domiciliària. També s'intentarà resoldre la problemàtica de la mobilitat amb aparcament perquè els veïns puguin estacionar a prop del pont o puguin aparcar de manera gratuïta al pàrquing del Gas o al de la plaça. També es posarà en marxa un servei d'autobús interurbà que traslladarà els veïns d'un indret a un altre de la ciutat, sobretot tenint en compte els escolars i les persones grans. Els horaris del bus encara estan en procés de negociació amb els mateixos veïns. 


La recollida de signatures per una passera que 'no és viable'


Garrido ha explicat que alguns dels veïns estat reunint signatures per aconseguir una passera rodada alternativa al pont de Can Molas que els permeti accedir a la ciutat mentre durin les obres. Fàbrega, ha descartat aquesta opció "perquè no és viable" ja que "una passera és un pas per a vianants i el que es proposa significaria construir un pont nou". L'ACA tampoc no permet aquesta opció, i només la contempla per al “personal de les obres”. Segons Àlex Garrido, "no es pot fer demagògia política amb això perquè és crear falses expectatives pels veïns de Vista Alegre".


La Diputació de Barcelona invertirà al voltant de 2 milions d'euros per portar a terme les obres. Fàbrega ha explicat que els treballs d'ampliació consistiran en canviar la plataforma del pont i eixamplar-ne l'amplada dels 7,5 metres als 9,5. Segons ha assenyalat, això permetrà el pas de dos autobusos a la vegada, i també una millora de les voreres del pont perquè persones amb cadira de rodes o cotxets hi puguin circular de manera segura. El pont de Can Molas té una freqüència de 400 vehicles diaris de veïns de Vista Alegre, una xifra que es tradueix en menys de 20 vehicles del barri cada hora, segons Fàbrega. Tot i que les obres començaran a la tardor, el tall de vehicles no serà fins al gener del 2018 i es preveu inaugurar-lo durant l'agost.