24 d'abril de 2024

Una altra primavera difícil per als al·lèrgics, segons els especialistes

No hi ha cap especialista al·lergòleg en tota la comarca d'Osona

ACN 16 de març de 2017 a les 13:15
Un científic examina espores

Els nivells de pol·len a l'atmosfera seran"alts" aquesta primavera, especialment pel que fa a espècies com el plataner, la parietària, les gramínies o l'olivera. "Serà una primavera dura, que la gent es prepari perquè les plantes venen carregades", ha etzibat la directora de l'ICTA, Jordina Belmonte.


Aquestes són les previsions dels investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB (ICTA-UAB). Davant d'aquest escenari, cada vegada més habitual, la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) alerta d'un augment de patologies associades. Segons denuncia la presidenta, Teresa Dordal, no hi ha cap especialista al·lergòleg en tota la comarca d’Osona. Tampoc n’hi ha a l’Alt Penedès i a totes les comarques gironines només hi ha dos especialistes, o un per a tot el Maresme.


Les llistes d'espera en alguns centres del Baix Llobregat és de dos anys. El plàtan es una espècie completament urbana que ha començat a pol·linitzar "puntualment" en els darrers dies, amb alts índexs d'afectació. També la pol·linització del xiprer o l'olivera poden comportar importants problemes de salut. Pel que fa a la resta d'espècies, les gramínies; la parietària, o les herbes cupressàcies també són altres de les que més afecten la població, segons apunten els especialistes de la UAB. No totes pol·linitzen en la mateix moment de l'any, però és a la primavera quan és més freqüent.


L'afectació també varia en funció de si l'entorn és urbà o rural. A banda del tipus d'espècie i la seva ubicació, les condicions ambientals del planeta també afecten a les característiques dels pòl·lens. L'augment de la temperatura a la Terra i l'increment de les emissions de CO2 allarguen el període de pol·linització i també afavoreixen a una major producció. Aquest context favorable a la pol·linització ha provocat que en els últims anys el nombre de la població al·lèrgica hagi passat del 15% al 25%, i la previsió és arribar al 50% d'al·lèrgics el 2050.

Etiquetes:
Fires i festes