26 d'abril de 2024

El 45% dels joves de Manlleu ha fumat i el 65% ha begut alcohol durant l'últim any

Haver nascut o no a Manlleu o bé el barri de residència s'ha comprovat que no influeix en un major o menor consum

Arola Cumeras 24 de març de 2017 a les 12:03
Una de les imatges gràfiques del pla Aterra

Manlleu ha analitzat la situació actual del consum de drogues en població escolar en el marc de la redacció del nou Pla Aterra 2017-2020. S’han agafat dues mostres diferents: una enquesta en edat escolar, de 14 a 18 anys i l’altra ja entrant en l’edat adulta, de 19 a 34.


Pel que fa al tram dels més joves, a Manlleu “no hi ha diferències significatives entre l’estudi que s’havia fet el 2012 i 2016”, segons el tècnic de Salut Pública i Consum Joan Piella. Tots dos analitzen “el consum dins dels 12 últims mesos”. La comparació amb la mitjana espanyola, un estudi d’Estudes més antic, del 2013, és un altre marc de referència per poder comparar. En tabac a Manlleu hi ha el consum més alt, d’un 45% respecte el 30% de la mitjana espanyola. D’alcohol, és a la inversa. Aquí el 65% de joves enquestats n’ha consumit els darrers 12 mesos, quan la mitjana estatal és del 75% En cànnabis, es manté similar, a l’entorn del 25%.


Els tècnics consideren “interessant” que un cop es tenen els indicadors de consum de risc en població escolar han vist que “factors com el de tenir o no local” es nota “en un 8,6%” d'augment del risc, o “el nombre de les hores d’oci”. S’ha considerat que “seria important recuperar la figura dels educadors de carrer”, dels quals fa uns quants mesos que no se’n disposa. La idea seria “intervenir als locals, des del lloc pertinent i amb el seu llenguatge”.


En edat escolar, el risc de consumir és el mateix entre nois i noies, però en edats més adultes, el risc és molt més elevat en homes. Com a conclusió interna és que “no hi ha canvis notables en prevalences de consum, facilitat d’accés ni edat d’inici”. Ara “hi ha indicadors i factors nous com hàbits, hobbies o noves maneres de relacionar-se”.


Les prevalences de consum de joves més grans, de 19-34 anys en una enquesta al carrer, indiquen que el 90% ha fumat alguna vegada i un 70%que ho ha fet l’últim mes.  Pel que fa a l’alcohol, tots els enquestats van respondre que havien provat l’alcohol alguna vegada  i un 90% l’últim mes. En cànnabis, quasi un 90% l’ha provat algun cop i un 30% manifesten haver-ne consumit l’últim mes. Aquest any “s’hi ha afegit la franja adulta per mirar com evoluciona o quin efecte té, quan són més grans, de 19 a 34 anys”. En més grans “el factor de tenir un local no té gaire importància, perquè ho poden aconseguir a qualsevol lloc, però sí en el cànnabis, sobretot en homes”.


La comissió tècnica del pla ATERRA implica “diferents agents socials com centres educatius o els Mossos d’Esquadra”. Dins d’aquest marc, “estem en fase d’estudi i redacció del nou pla, del 2017 al 2020”. Aprofitant un estudi del 2012 en població escolar, s’ha fet una altra enquesta “per poder-ho comparar”.


L’enquesta s’ha fet en 388 joves de 14 a 18 anys i una altra enquesta de carrer entre 19 i 34. També s’han fet 240 enquestes en població adulta de 19 a 34 anys. En població adulta, fer esport o llegir en el temps lliure s’associa a menor probabilitat de fer consums de risc. El fet d’haver nascut o no a Manlleu, el barri de residència, la situació laboral dels pares o el nivell d’estudis dels pares no apareixen associats amb el consum.

Etiquetes:
Societat