25 d'abril de 2024

Osona manté una bona qualitat biològica dels cursos fluvials

Són resultats dels anàlisis fets a la primavera del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter

Albert Vilella 25 de març de 2017 a les 13:31
El riu Ter al seu pas per Manlleu

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis - Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya fa 15 anys que segueix l’estat dels rius i rieres d’Osona. Segons l’estudi del 2016, es manté una bona qualitat biològica dels cursos fluvials. Tot i això, rius com el Gurri, Rimentol i Mèder, continuen perillant per la seva baixa qualitat fisicoquímica i l’alta contaminació.


El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter han presentat els resultats dels anàlisis fets la primavera i l’estiu del 2016. En aquesta ocasió s’ha avaluat l’estat ecològic de 23 trams fluvials d’Osona. Tal i com explica Núria Sellarès, ambientòloga del CERM, els rius i rieres de la comarca continuen tenint una bona qualitat biològica, tot i això, assenyala que els rius que “circulen per la plana agrícola de Vic”, com el riu Gurri, el Rimentol o el Mèder, són els que destaquen per la seva “mala qualitat”, respecte als altres.


En els darrers 15 anys l’entitat ha realitzat aquest seguiment de l’estat dels trams fluvials de la comarca. Núria Sellarès comenta que des dels primers estudis “la qualitat de l’aigua s’ha mantingut en un bon nivell”. A més, afegeix que rius com el Sorreig, “han millorat bastant la seva qualitat” tot degut “a les diferents actuacions que s’han realitzat en els darrers anys”.


Per altra banda, Núria Sellarès aprofita per posar èmfasis en la problemàtica de la contaminació a les fonts i aqüífers a Osona. L’ambientòloga del CERM assegura que “la contaminació de les aigües subterrànies és el principal problema d’aquesta comarca”. 

Etiquetes:
Societat