23 d'abril de 2024

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Osona ha permès detectar 72 casos

Aquest programa té l'objectiu de reduir l'aparició de casos nous i reduir la mortalitat per aquest càncer

El Ter 11 d'abril de 2017 a les 21:00
Un moment de la presentació dels resultats del programa

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Osona ha permès detectar 72 casos. A l’estudi hi han participat 21.935 persones del conjunt de 31.315 convidades a participar al programa, cosa que representa un 59%, una xifra per sobre la mitjana catalana.


Aquest programa té l’objectiu de reduir l’aparició de casos nous i reduir la mortalitat per aquest càncer. Això si, cal recordar que una dieta saludable, fer exercici físic de forma regular i mantenir un pes adequat, són factors favorables per a la prevenció del càncer colorectal.


El Programa de detecció precoç de càncer de colon i recte es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta amb femta que es lliura des de les farmàcies comunitàries. La majoria de persones que hi ha participat, gairebé el 93%, donen un resultat negatiu al test. I és que, la detecció precoç és molt important perquè així és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar. Precisament, un dels problemes d’aquest tipus de tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia.


Segons dades facilitades pel Departament de Salut, a Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer. A més, el càncer de colon és el segon càncer més freqüent en homes, després del de pròstata, i en dones, després del de mama, però és el més  diagnosticat si es tenen en compte els dos sexes.La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos.


Per aquest motiu, des de l’any 2010 el Departament de Salut ha anat desplegant aquest programa arreu del territori de Catalunya. A Osona es va iniciar a partir de finals del 2014 , i a finals del 2016 s’ha acabat d’implantar a totes les àrees bàsiques de salut d’aquest àmbit territorial.


Els resultats es van presentar en el marc de la jornada de balanç de la primera ronda del Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte a les comarques d’Osona, Ripollès i Garrotxa que es va fer dijous passat a l’Hospital General de Vic.

Etiquetes:
Fires i festes