26 d'abril de 2024

El Museu del Ter acull una exposició sobre les fàbriques de Gallifa del Voltreganès

Es podrà veure fins el 14 de maig

El Ter 12 d'abril de 2017 a les 15:30
Imatge de l'exposició "Una història a la intempèrie: les fàbriques de Gallifa"

El museu del Ter acull l’exposició “Una història a la intempèrie: les fàbriques de Gallifa”, sobre les fàbriques de Gallifa i pretén recuperar una història centenària que durant anys va marcar la vida del Voltreganès.


L’enderroc de bona part d’aquestes fàbriques ha suposat la pràctica desaparició d’un dels conjunts industrials més importants del Voltreganès. Amb aquesta exposició es vol recuperar la història centenària d’aquest espai ara abandonat, i que en bona part va marcar el ritme de la vida dels pobles del Voltreganès. 


L’enderroc es va produir l’any 2014 després que l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) donés una beca al Centre d’Estudis Voltreganès per la realització d’una recerca al voltant d’aquesta centenària fàbrica que estava a punt de desaparèixer fent palesa la necessitat de la recerca.


A la mostra es podran veure 35 fotografies que recullen els més de 100 anys d’història de les fàbriques de Gallifa en imatges. Fotografies de les naus, de la maquinària, de treballadors i treballadores i altres instantànies de la quotidianitat d’aquestes fàbriques. També hi ha diversos textos agrupats per temàtiques i tracten alguns dels aspectes més transcendents de les fàbriques de Gallifa com ara l’energia, la sanitat i els perills, l’habitatge, la jornada laboral i els records i vivències. Finalment, també s’hi exposaran objectes que procedeixen de les fàbriques de Gallifa. S’hi troba una campana, caixes de filatura, extintors...


En motiu de l’exposició també s’ha produït l’audiovisual “Gallifa al descobert”, en el que una quinzena de testimonis parlen dels seus records a les fàbriques de Gallifa.


L’exposició està produïda pel Museu del Ter amb la col·laboració dels ajuntaments de Masies i Sant Hipòlit de Voltregà així com, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Després d’exposar-se a l’Ajunatmen de les Masies ara es podrà veure fins el 14 de maig al Museu del Ter.

Etiquetes:
Cultura