24 d'abril de 2024

L'equip de govern de Manlleu afirma que té confiança en les empreses que faran les obres del Teatre Centre

L'oposició els va retreure que no haguessin debatut més a fons el procés d'adjudicació o informes tècnics desfavorables

Arola Cumeras 20 d'abril de 2017 a les 18:27
Una imatge del ple de l'abril

El ple de l’Ajuntament de Manlleu va tenir una primera part plàcida, amb punts aprovats per unanimitat i altres que van generar poc debat, i un torn de precs i preguntes més mogut. El punt central del darrer apartat del ple va ser l’adjudicació de les obres del Teatre Centre, que tal com va avançar Ràdio Manlleu, comencen dilluns.


Els tres partits a l’oposició van ser molt crítics amb el procés d’adjudicació a Top Proyectos y Contratas, que diuen que els genera recels, així com amb el cost final que tindrà el teatre. L'equip de govern considera que les empreses que dirigeixen i executen les obres mereixen plena confiança i que el procés es va fer de manera "neta".


Des de CiU, Benjamí Nieto va dir que “ens sorprèn que se’ns notifiqui l’adjudicació un cop finalitzada, sembla que es vulgui ocultar alguna cosa”. Els informes previs del teatre “ens generen dubtes” i l’evolució del projecte desperta “manca de confiança”. Va acusar l’equip de govern de “no ser valent i no afrontar els reptes que té Manlleu”.


El batlle, Àlex Garrido, va explicar que “de vegades s’agafa informació de certs mitjans digitals que ens haurien de donar molt poqueta confiança” i “el que venia a dir el titular era que el govern de Manlleu havia adjudicat una obra a una empresa investigada pel cas del 3%”. Aquesta empresa “no està vetada i s’ha presentat al concurs i, si guanya, el que no es pot fer és no donar-li perquè seria prevaricació”. Hi havia quatre empreses que es van presentar “i segurament la nostra voluntat no era que guanyés aquesta, també perquè n’hi havia una de la comarca, però va ser un procés net”.


Nieto va demanar “per quins motius quatre dels cinc membres de la mesa de contractació no tenien la suficient informació per votar favorablement a la proposta”. L'adjudicació de les obres a Top Proyectos y Contratas va prosperar amb un sol vot favorable, el del regidor d'Urbanisme. Els convergents consideren “un error que no hi hagués membres de la resta de grups per arribar a consensos”. Han trobat a faltar “més diàleg” i va retreure “improvisació permanent”. A la votació, va puntualitzar l'alcalde, els tècnics “no s’hi oposen, el que fan és abstenir-se i a més aquest fet no va condicionar el resultat final del concurs”.


Des de la CUP, Albert Generó va dir que a principi del 2016 es va fer el concurs públic per redactar el projecte executiu i al juny es va adjudicar a Dilmé, directora de les obres. Generó afirma que “per sorpresa” un cop “vam demanar els expedients, ens vam trobar que el projecte entregat comptava amb molts informes desfavorables i fins i tot demolidors de molts tècnics de l’Ajuntament”. El regidor va demanar “quines garanties tenim que es resoldran aquestes deficiències, quines estratègies té l’equip de govern”. En una junta de govern “sí que va venir una persona de l’empresa Dilmé  però ens queda el gran dubte de com es pretén solucionar” i “les maneres no són les adients”. Generó va insistir que el primer informe desfavorable “és de l’enginyer municipal del 4 d’octubre” i “fins ara no se’ns ha convocat” per parlar de la problemàtica. Ara “se’ns demana fe cega que tot s’anirà solucionant, però ens agradaria tenir garanties”.


El regidor d’Urbanisme, Enric Vilaregut, va afirmar que “no entenc el que diu CiU” perquè “precisament el que hem fet amb el teatre ha estat una acció de valentia política”. Per Vilaregut, “el que va passar a la mesa de contractació no té cap relació amb quina empresa acabés sent la guanyadora”. A la primera fase “es va fer la carcassa i no es van fer plànols ‘as built’, que fan constar com ha quedat el projecte ja acabat”. Després es va licitar “el projecte refós, que és agafar una part del primer projecte i passar-lo a projecte executiu, amb les noves normatives”. Dilmé va detectar “uns quants defectes, com ara mides que no acabaven de concordar”. Diu que “el pressupost està ben fet, podem pujar-hi de peus”. Les obres del teatre, va concloure, “no us nego que són un repte complicat i hi estarem perfectament a sobre perquè no hi hagi desviacions”.


Miquel Sánchez, d’ICV, va queixar-se que “ens n’hem assabentat per la premsa” i “la notícia no ha estat gaire agradable per diverses raons; s’ha adjudicat una obra molt important a una empresa que en un any ha fet un dèficit de 9,4 milions d’euros i per nosaltres podria ser que aquesta falta de solvència ens passés factura com va passar a les obres del pàrquing”. Sánchez va criticar també “les formes” perquè “ens heu tingut al marge de les dificultats i del risc que suposa”.


L’alcalde, Àlex Garrido, va explicar que “tenim pensat que hi hagi una reunió política amb tots els grups de forma periòdica perquè ens vagin explicant com funcionen les obres” i va ratificiar que tenen "confiança" en les empreses que les duran a terme.

Etiquetes:
Política Municipal