23 d'abril de 2024

Manlleu desestima una moció per eliminar el glifosat, una substància que actualment no s'utilitza

L'equip de govern volia introduir esmenes i que la CUP retirés la moció per continuar-ne parlant però ho van descartar

Arola Cumeras 21 d'abril de 2017 a les 12:09
Una imatge d'arxiu d'aplicació d'herbicides

El ple de l’Ajuntament de Manlleu va desestimar dimarts una moció que reclamava que els serveis de jardineria abandonessin “immediatament” l’ús herbicides que continguin glifosat, una substància que l’OMS ha inclòs a la llista d’elements possiblement cancerígens.


La moció la va defensar Eudald Rifà, de la CUP i no va tirar endavant perquè l’equip de govern no veia clar el calendari d’aplicació de la mesura. La regidora de Manteniment, la socialista Marta Moreta, va dir que l’Ajuntament fa “tres setmanes que ja no fa servir” el glifosat sinó “el vinagre” però no hi ha hagut temps d’avaluar-ne l’eficàcia. El que es vol és canviar el sistema i els productes de manteniment de parcs i jardins de manera progressiva. Moreta va dir que “estem plenament d’acord que el glifosat s’ha d’anar traient però no es pot fer de forma precipitada”.


Rifà va explicar que “el glifosat impedeix la fotosíntesi i s’ha estès en jardineria urbana”. El regidor  va dir que “té diferents efectes sobre la salut de les persones” i també “sobre el medi ambient i esl aqüífers” i va advocar per “la jardineria ecològica”. El govern va intentar negociar el text abans del ple, i durant la sessió es van citar les esmenes, però la CUP es va negar a retirar la moció.  


Segons Benjamí Nieto de CiU, “és voluntat política voler-ho fer, hem de fer la feina abans que arribi el moment de la prohibició”, que ja s’aproxima. El batlle, Àlex Garrido, va recordar que “es pot retirar la moció, treballar-la i tornar-la a presentar el mes vinent”, però els cupaires ho van descartar. Segons Rifà, hi ha "un error" d’interpretació perquè “el termini de dos mesos és per informar a la població” però per Moreta seria el temps per eliminar aquests herbicides i canviar tot el model, i no es va considerar suficient. El batlle va considerar que “el més important és que això s’apliqui, més enllà de si la moció queda aprovada o no”.


La moció ja s’ha aprovat en altres ciutats “com Tarragona o Barcelona” i segons Rifà “no hi ha cap raó per prohibir el glifosat demà, i no avui”. El text es va tombar amb 11 vots en contra i 9 a favor. El regidor socialista Àlex López no va assistir al ple.


S'aproven dues mocions sobre el rebuig a la sentència del TSJC i de commemoració de la Segona República


El ple de Manlleu també va aprovar una moció de rebuig a la sentència del TSJC titulada La justícia no és política, que va defensar Ramon Soldevila, de PDECat. Es va aprovar amb tots els vots a favor excepte els del PSC, que hi va votar en contra, per considerar-la “una falca publicitària del procés”. Es va tirar endavant per unanimitat una moció sobre la Commemoració del 86è aniversari de la proclamació de la Segona República, presentada per ICV, on es va introduir una esmena de la CUP per incloure el dret a l’autodeterminació dels pobles.

Etiquetes:
Política Municipal