26 d'abril de 2024

Lluís Garcia presenta el seu llibre sobre la creació d'un tram del ferrocarril

La presentació es farà a les 8 del vespre a Can Puget

Arola Cumeras 26 d'abril de 2017 a les 13:13
Una imatge inclosa al llibre

Lluís Garcia presenta aquest dijous a Manlleu el llibre “La història d’una línia de tren emblemàtica” en un acte a Can Puget. El títol complet és “La història d’una línia de tren emblemàtica. El ferrocarril de Granollers a Sant Joan de les Abadesses (1863-1880)” i l’obra l’ha editada Plataforma Editorial, amb finançament de Ferrocarrils de la Generalitat.


L’autor comenta que la seva és “la quarta generació” d’estima envers aquest món “perquè el besavi, avi i pare van ser ferroviaris d’aquesta línia” i per tant “ho porto a l’ADN”. De fet, el seu pare va ser el darrer cap d’estació que va tenir Manlleu. La idea del llibre va començar amb una excursió del Grup Fotogràfic Manlleu, el 1984.


Garcia considera que la línia és “emblemàtica perquè va representar un gran canvi, fer la línia durant guerra, destruccions i estafes”. Avui en dia “no s’acaba d’entendre perquè no es coneix prou bé i que va costar molt de fer perquè era una època molt dolenta”. La via “es va fer per treure el carbó d’Ogassa, única i exclusivament, per tant era obra de gent adinerada, propietaris de concessions mineres i va passar pels pobles de rebot”. La línia “no havia de passar per Manlleu o Torelló” però els industrials “van aconseguir que hi passés”.


El llibre abasta del 1863 fins al 1880, el temps que es va trigar a construir la línia fins a Sant Joan. El llibre “és només una part de la història”. La definitiva arribada de la "màquina de fum" a Sant Joan de les Abadesses va ser “una cursa d’obstacles, ja que van passar 35 anys del primer projecte al primer xiulet de la locomotora. Abans del tren “el més ràpid era a cavall, el salt era enorme”, remarca.


Durant l’acte, es projectarà la presentació de “Les primeres locomotores del ferrocarril de Sant Joan de les Abadesses – Vapor i elèctriques”. Hi intervindran Santi Ponce, historiador, doctor i professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic. El llibre ja es va donar a conèixer a Barcelona, a la seu de Ferrocarrils de la Generalitat i en presència del conseller Rull i també a Vic. L'autor té previstos “dos llibres més, un dels quals ja el tinc enllestit sobre el transpirinenc de Ripoll i la carretera de la collada”.


Garcia opina que ara la línia R3 “es critica molt perquè no va, però no es pot comparar amb el que hi havia llavors”. El problema és “el traçat, ja que els trens no poden córrer en un parell de punts, pels revolts i la seguretat”.

Etiquetes:
Societat