25 d'abril de 2024

Els ajuntaments, a l'espera de com els afectarà la modificació de la plusvàlua

Actualment, la plusvàlua a Manlleu és la quarta font d'ingressos més important, dins l'apartat d'impostos i taxes

Arola Cumeras 18 de maig de 2017 a les 18:07
Una imatge d'arxiu de la regidora Marta Alsina, en un ple

El Tribunal Constitucional ja ha fet pública una sentència per la qual l’impost de la plusvàlua s’anul·la  parcialment. Serà en aquells casos en què el terreny urbà es transmet en pèrdues, i per tant es determina que era injust pagar per una operació que no generava cap benefici econòmic.


La mateixa sentència determina que es podrà exigir la devolució de liquidacions indegudes dels últims quatre anys. Això pot repercutir directament en les arques municipals. La regidora de Serveis Econòmics de Manlleu, Marta Alsina, explica que aquesta decisió, que ja s’esperava, implica que “a l’hora de tributar per aquesta plusvàlua s’hauria de comprovar que s’ha venut amb guanys, respecte el preu de compra”. Fins ara “es tributava en funció del valor cadastral del sòl”.


Amb tot, Alsina alerta que “darrerament qui ha venut més amb pèrdues és la banca” que “té un gran estoc d’habitatges sobretot que ha adquirit a base d’execucions hipotecàries”.  Sovint s’ha venut amb pèrdues perquè “el banc ja tenia la pèrdua comptabilitzada, i era beneficiós per a ells perquè una part es veien compensades per l’Estat, és a dir, els ho compensàvem tots”. No només "no hi perdien" sinó que "el que nosaltres podíem recuperar era amb aquest impost", i s'obre la possibilitat " que els ho hàgim de retornar”.


De moment “just tenim la sentència” i “el procés” a l’hora de fer reclamacions “no està clar”. Segons Alsina, l’impacte econòmic que el canvi legislatiu pot tenir a Manlleu és desconegut. Actualment, la plusvàlua a Manlleu és la quarta font d’ingressos més important, dins l’apartat d’impostos i taxes. La primera és l’IBI (5,5 milions), seguida de l’impost dels vehicles de tracció mecànica (1,3 milions) i de la taxa d’escombraries (1,3). La plusvàlua permet uns ingressos “a l’entorn dels 800.000 euros".


Es mirarà de fer una estimació “però és difícil perquè ens cal la informació de cada persona que hagi venut, i si ha estat amb beneficis o pèrdues, nosaltres com a ajuntament ho desconeixem”.

Etiquetes:
Economia i empresa