23 d'abril de 2024

Les escoles Puig-Agut i El Carme reben premis Baldiri Reixach

Al Puig-Agut han fet un projecte basat en el teatre i la ràdio i al Carme una gimcana estretament vinculada a la ciutat

Arola Cumeras 19 de maig de 2017 a les 17:34
Una de les imatges dels alumnes del Puig-Agut interpretant el projecte Diàlegs

Ja es coneixen els guardonats amb els premis Baldiri Reixach, entre els quals hi ha dues escoles de Manlleu que han resultat premiades, el Puig-Agut i El Carme-Vedruna, en l’apartat de Cicle Mitjà i Cicle Superior.


En el cas del Puig-Agut, la iniciativa guardonada es titula Diàlegs. Projecte teatral i radiofònic. L’han dut a terme els alumnes de 4t de primària dels cursos 2014-2015 i 2015-2016. Els mestres coordinadors han estat Pep Bas, Anna Ortín i Maria Josep Palomar. El projecte de l’escola El Carme-Vedruna es titula Taller Orienta’t  i l’han fet alumnes de 5è i 6è de primària, amb coordinació dels mestres Tina Pecellín i Albert Arimany.


Al Puig-Agut, l’experiència va començar el curs passat i “neix de l’afició i l’interès del centre per part d ela direcció, el claustre i els alumnes per representar obres de teatre”. Es fa “des de P3 fins a 6è”. En aquest cas, es basa en el diàleg perquè “ens va semblar que era una bona manera d’introduir els infants en activitats d’aquesta mena, fins i tot preteatrals”. També entra en funcionament una ràdio experimental. Ho explica un dels professors, Pep Bas, que parla d’una “singularitat especial” del projecte.


La dicció “intentem que sigui el màxim de pulcra i la originalitat dels diàlegs entenc que és on rau el secret pel qual han considerat que aquest treball és meritori”. El treball el poden compartir “totes la famílies i els alumnes”. Tot el treball “ha durat dos anys, amb aquesta continuïtat dels diàlegs”. Van trobar que “hi havia una mancança de textos d’aquesta mena i els vam començar a crear nosaltres, els mestres”. El segon any els infants “ja s’atrevien a fer-ho ells mateixos i ha estat fantàstic; els ho vam haver de limitar perquè preferien escriure diàlegs que sortir a jugar al pati”. Com a cloenda del procés és que “ho vam representar”. Es va buscar un “nexe d’unió entre els esquetxos”.


Aquest any “hi ha d’altres projectes” però “es faran altres representacions teatrals, perquè val la pena”. Té “virtuts pedagògiques com la creació escènica, vocabulari, dicció, treball cooperatiu”. Creuen que “és un dels signes d’identitat del centre”. Hi ha participat uns 80 alumnes, que “serien dues classes de quart durant dos anys”. També es va poder veure “un fragment” durant les festes del barri de l’Erm. El premi el recolliran a L’Espluga de Francolí el dia 28.


El Taller Orienta't, al Carme


El projecte de l’escola El Carme-Vedruna es titula Taller Orienta’t  i l’han fet alumnes de 5è i 6è de primària. Un dels coordinadors, Albert Arimany, ha explicat que estan molt contents d’haver estat premiats. Van impulsar “una gimcana de 16 punts per tot Manlleu”. El Taller Orienta’t implicava grups de treball que van funcionar de manera molt cooperativa.


Segons Arimany, sempre han intentat que “l’activitat que preparaven els alumnes i a la qual feien jugar els companys, fos molt adequada per a cadascun dels setze punts”. El recorregut sortia de la plaça, s’anava cap al passeig del Ter, al Museu, al Frederica Montseny, es passava pel mercat, l’estàtua de la Benvinguda, el cementiri, l’estació de tren i es tornava. Tina Pecellín, una altra de les mestres coordinadores, ha remarcat que “als alumnes els encanta perquè és un treball transversal i han après moltíssim, perquè els costava molt orientar-se o bé guiar d’altres persones per Manlleu i ara han millorat moltíssim”.


Els participants del Carme han estat “al voltant dels 120”. En concret, els premiats rebran 900 euros per a alumnes compromesos, encuriosits i creatius. Els guardons d’àmbit educatiu els atorga la Fundació Carulla des de l’any 1979. Els premis a escoles i mestres es lliuraran el 24 de maig al Palau de Pedralbes, a Barcelona, i als alumnes el 28 al casal de l’Espluga de Francolí.

Etiquetes:
Ràdio Manlleu