27 d'abril de 2024

Manlleu modifica el pressupost i recupera els projectes dels polígons El Mas i El Verdaguer

La CUP hi vota en contra i el PDeCAT s'absté

Arola Cumeras 24 de maig de 2017 a les 16:20
Una imatge de la sessió plenària d'aquest mes de maig del 2017

El ple de Manlleu va aprovar aquest dimarts obrir partides per poder començar a desenvolupar els polígons industrials del Mas i del Verdaguer. Segons el regidor d’Urbanisme, Enric Vilaregut, és “un dia important perquè la modificació de crèdit és el tret de sortida de dos nous polígons, fruit del treball de fa temps”.  Estan en un “esborrany i perquè puguin ser efectius  cal obrir partides per despeses externes”.


El punt es va aprovar, però la CUP hi va votar en contra i el PDeCAT es va abstenir. A El Mas, el que es proposa és “fer una segregació parcial d’una sisena part del que estava previst al POUM del 2008; s’aprofita el POUM del 1988 i s’han de fer diversos tràmits com l’estudi ambiental i l’estudi d’inundabilitat”. Són unes despeses que l’Ajuntament recuperarà “més endavant quan sigui aprovat el pla parcial i s’apliquin quotes d’urbanització als propietaris dels terrenys”. A El Verdaguer, “que ja té pla parcial aprovat, directament es pot anar a executar” i les partides serviran per “fer el projecte d’urbanització i reparcel·lació”. L’Ajuntament “en pagarà un 10% perquè és el propietari d’aquest percentatge de terrenys”. 


Globalment la modificació implica 124.000 euros. La majoria es destinaran a treballs d’urbanització del polígon El Verdaguer (43.850 euros i 3.300 per la part de propietat municipal), al Pla Parcial del Mas (18.246) i es va aprofitar per incloure una partida per adequació de “les màquines de clima de l’Ajuntament”, amb una partida de 58.000 euros. Les baixes que s’aprofiten sorgeixen de “l’estalvi generat a l’enllumenat públic, que es va canviar per leds” i “una part de la baixa del Teatre Centre”, uns diners que “aquest any no aplicarem perquè si hi ha algun possible desviament” del pressupost “de l’obra, seria a partir de l’any que ve”.


Benjamí Nieto, portaveu del PDeCAT, va dir que “estem contents que es pugui desenvolupar El Verdaguer; al Mas encara no ho veiem, l’únic que hi ha és una modificació pressupostària però s’han de passar encara molts tràmits” i va parlar de “fer volar coloms perquè al Mas hi ha una mancança de comunicacions; hi manca un accés directe perquè el trànsit pesat no passi pel centre”. Segons Nieto “des de l’equip de govern es diu que hi ha demanda per encabir-se als nuclis industrials, no tenim aquesta sensació de demanda tan elevada”. Van justificar la seva abstenció perquè “no es tracta de desvestir un sant per vestir-ne un altre”, en referència “al teatre, on possiblement tinguem un problema degut a com s’han desenvolupat les tasques d’adjudicació”.


Segons Vilaregut, “la previsió de l’Ajuntament és obrir un nou sòl industrial de parcel·les grans per a empreses que necessiten ampliar i evidentment després tenim previst i pensat com farem l’accés cap a la Benvinguda i cap a la Miranda”. La voluntat política és que “el transport de mercaderies industrial passi pel nord, per l’eix Vic-Olot, la carretera de la Miranda i entri directament al polígon” però “siguem seriosos, això es fa per passos”. Va explicar que “la vostra posició l’explicarem al món” perquè “l’equip de govern engega dos polígons industrials i el PDeCAT s’absté; ens sembla espectacular”. Benjamí Nieto va dir que “l’abstenció va orientada a la modificació de crèdit” i “en cap cas som contraris a què els polígons es puguin desenvolupar, ja hem dit que ho celebrem, la resta són manipulacions de la paraula”. En el tema d’indústria “ens hi trobarem sempre, però en aquesta demagògia no ens hi trobareu”.


El padró muncipal, al límit dels 20.000 habitants


El punt es va entrar per urgència, amb l’abstenció d’ICV, PDeCAT i CUP. El batlle, Àlex Garrido va aclarir que “estàvem pendents d’uns diners de la Diputació per tirar endavant aquests estudis, i hagués evitat que això arribés al ple; és possible que trigui i per tant això era de màxima urgència”. Per l’alcalde, “fa uns anys vam perdre el tren del creixement del polígon del Mas i algunes empreses han hagut de marxar per falta de sòl industrial; crec que de cap manera podem perdre aquest tren”.


La CUP hi va votar en contra, entre d’altres van al·legar “poca informació i poc debat”. Van argumentar que “estem en el procés inicial d’elaboració del POUM i que encara no hi ha els creixements de Manlleu definits i aprovats”. El batlle va dir a la CUP que “ens vau demanar què es faria per mantenir el padró i una de les mesures seria fer que no marxin empreses que generen activitat econòmica”. Les darreres dades del padró indiquen que s’està a la línia dels 20.007 habitants, per tant molt al límit de perdre aportacions econòmiques importants. Pel que fa a les naus buides, segons Garrido “els requeriments actuals del món industrial són diferents de fa uns anys i necessiten naus molt més grans”.


Des d’ICV, Miquel Sánchez va considerar que els polígons del Mas i El Verdaguer eren molt necessaris. A més, va dir que així es resoldria “el problema del torrent Magí al barri de la Coromina, que fa molta pudor, hi ha rates i la veritat és que és penós”. Com que “el torrent es canalitzarà fins al final del polígon, s’evitarà la insalubritat al costat de l’escola d’Adults i de l’escola bressol”. 

Etiquetes:
Política Municipal