27 d'abril de 2024

Es revisen a l'alça les taxes de la piscina i de les escoles bressol

Les escoles bressol introduiran bonificacions socials per a famílies vulnerables o que hi portin més d'un infant

Arola Cumeras 25 de maig de 2017 a les 16:21
Una imatge de la piscina després de la darrera renovació del paviment, el 2016

El ple de l’Ajuntament de Manlleu va aprovar dimarts apujar les taxes de la piscina municipal i també les de l’escola bressol, que en aquest cas incorporen un apartat amb bonificacions socials. Totes dues van tirar endavant, tot i que pel que fa a la piscina l’oposició en bloc la va rebutjar (PDeCAT, CUP i ICV). En canvi, en referència a l’escola bressol només hi va haver el vot contrari de la CUP.


Les ordenances entraran en vigor el nou curs acadèmic a l’escola bressol i la piscina, al setembre. Segons Marta Alsina, regidora de Serveis Econòmics, des del 2013-14 “no es tocaven les taxes, perquè la finalitat no és pas recaptatòria sinó que en la mesura del possible es cobreixi el cost del servei”. En els últims anys “ha augmentat el cost del personal i del manteniment i subministraments”.


A la piscina, els abonaments individuals s’encareixen entre un 1,5 i un 2%. Els familiars pugen un 4,5%. Els cursos seran entre un 2 i un 3% més cars, “increments molt moderats”. Alsina va remarcar que “algunes millores del servei ens permetran estalvis importants en gas i electricitat”. A l’escola bressol, l’increment de la quota mensual és d’un 3%, es passa de 155 a 160 euros. A banda hi ha els 100 euros de matrícula, 50 de material i 100 de menjador.


El que s’ha establert és una tarifa reduïda per “a les famílies més vulnerables a nivell de renda” i també es bonificarà “les famílies amb els infants de 0 a 1 any que ja tinguin un altre infant a l’escola”. Qui tingui el títol de família nombrosa i família monoparental tindrà una reducció del 10% a totes les tarifes. S’aplicarà una quota reduïda de 50% de la taxa per la prestació del servei d’escola bressol quan s’acrediti que els ingressos de la unitat familiar de convivència no superen un mínim. Ramon Soldevila, regidor de PDeCAT, va considerar que estaven d’acord amb l’ordenança de l’escola bressol, però que en tot cas per encarir la taxa de la piscina “caldria oferir més serveis”.


L’argumentació d’ICV, per part del regidor Miquel Sànchez, va ser similar. La CUP, en canvi, va votar en contra les dues ordenances. El partit considera que “els preus continuen sent prohibitius per a moltes famílies”. Segons Ismael Dot, “vèiem amb bons ulls la introducció de tarificació social a l’escola bressol, tot i que és molt minsa per alguna cosa s’ha de començar”. Amb tot “no compartim l’esperit de les ordenances”.


La regidora de Serveis Econòmics Marta Alsina va considerar que “si això fos gestionat com una empresa privada estaríem en fallida perquè l’Ajuntament aporta una gran quantitat de diners” via “impostos municipals”. Afirma que “són serveis públics de gran qualitat”. El batlle va confirmar que “es treballa en una millor oferta a la piscina, que aporti més usuaris”. Àlex Garrido va esmentar que “si analitzem casos d’escoles bressol a la comarca, som dels llocs amb el preu més baix” i “tenim beques menjador i beques d’escolarització”. Ismael Dot va replicar que “podríem mirar partides dels pressupostos per mirar quines són prioritàries” i va recordar “la partida dedicada a retribució de càrrecs electes, que aquest any es va augmentar en 118.000 euros, que potser ens anirien molt bé”. Garrido, irònicament, li va “agrair que a cada ple ens recordeu el mateix”.


El ple també va aprovar amb tots els vots a favor excepte els de la CUP; que es abstenir, l’ordenança reguladora del soroll i les vibracions. La modificació consisteix en avançar a les 9 del vespre l’hora en què es prohibeixen les activitats de càrrega i descàrrega a la via pública. També s’ha suprimit la possibilitat de dur a terme treballs a la via pública en dies festius de les 9 a les 8, tal com preveia l’ordenança fins ara, tret d’autorització expressa de l’Ajuntament.


L'endeutament de l'Ajuntament s'ha situat en un 72%


La regidora de Serveis Econòmics va exposar també el resultat de la liquidació del pressupost de l'exercici 2016. El romanent de tresoreria és de més d’1,4 milions d’euros i el percentatge d’endeutament s’ha reduït i s’ha situat al 72%. El termini de pagament mitjà a proveïdors a final del primer trimestre de 2017 és de 37,6 dies. Segons Marta Alsina “és l’únic indicador negatiu, que hem de millorar”. El ple també va aprovar per unanimitat la modificació de la plantilla, ja que el consistori té previst obrir l’oferta pública d’ocupació per al 2017. L’interinatge a l’Ajuntament de Manlleu és d’un 30% aproximadament. Actualment hi ha 199 treballadors; 128 persones funcionàries i 71 com a personal laboral.

Etiquetes:
Política Municipal