25 d'abril de 2024

Es commemoren els 50 anys de l'arribada de la Flama del Canigó

Pel juliol Manlleu farà un gran acte amb recital de Canigó i concert de Feliu Ventura

Arola Cumeras 15 de juny de 2017 a les 12:04
L'acte d'encesa de la flama a Manlleu, el 2016

Manlleu comença a celebrar que ja fa 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a la població per reivindicar la llengua i la cultura catalanes. Aquest dijous a les 8 del vespre a la sala d’exposicions de Can Puget es fa el pregó, que pronunciarà Daniela Grau.


És una de les activistes de la Catalunya Nord, concretament de la població d’Elna, i professionalment “s’ha dedicat a ser professora universitària i d’institut i ha ensenyat el català i l’alemany”. Així ho ha explicat Lluís Soler, president de Tradifoc, que ha remarcat que acompanyarà el pregó la coral de l’escola Vedruna de Manlleu “que en els últims anys en fan costat i interpretaran melodies i cançons molt adients per les dates”. La combinació “és molt adient, perquè les dues forces donaran a l’acte un plus molt important”.


El següent acte ja serà el matí del dia 23 de juny, quan s’anirà fins a Coll d’Ares. És un moment especial  perquè “es compleixen 50 anys que la Flama va arribar a Manlleu” i també “ens ha commogut a tots perquè ens ha deixat en Xavier Valls, un dels arquitectes d’aquest moviment”. Un cop es baixi, es farà la ruta preparada “per anar a portar la flama als diferents llocs, com Molló, Sant Pau de Segúries, Montesquiu, Sant Quirze, els pobles de la Vall del Ges i arribarem a Manlleu”. Un cop a la ciutat “es farà una rebuda com cal, amb parlaments diversos”. Entitats d’arrel tradicional com “sardanistes, geganters, castellers o grallers ens faran una mostra d’habilitats” i es ballarà “una sardana al voltant d’una foguera, a la plaça, i després anirem a la plaça de la Flama del Canigó per encendre el peveter i sentir cançons de Joan Usart”.


El 7 i 8 de juliol, Trobada de Territoris de Parla Catalana


Els actes s’allarguen perquè el 7 i 8 de juliol es vol fer la Trobada de Territoris de Parla Catalana, aprofitant “els 40 anys del Congrés de Cultura Catalana i la celebració aquesta dels 50 anys d’arribada de la flama a Manlleu”. Amb les “dues efemèrides juntes, ho celebrarem a través d’un congrés”. Es començarà amb una conferència inaugural d’Antoni Ayala, sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona a Dalt Vila i es continuarà dissabte 8 amb una taula rodona sobre l’ensenyament del català, la lectura del poema Canigó amb l’actor Lluís Soler i més actes vinculats. Es farà una “mostra d’entitats d’arrel tradicional” i es parlarà “de polítiques i de literatura catalana”.  S’acabarà amb concerts de Feliu Ventura i Joan Usart i un sopar de cloenda. Soler s’ha mostrat “molt agraït amb l’Ajuntament de Manlleu, que s’hi ha posat en cos i ànima perquè aquest projecte tan ambiciós es pugui fer”. El Congrés té suport de la Generalitat, la Diputació i el Congrés de Cultura Catalana.

Etiquetes:
Cultura