25 d'abril de 2024

Un grup de metges d'Osona guanya un premi per innovar en reanimació

Es van fer simulacres en què el personal dels centres sanitaris pensaven que estaven atenent una emergència

Arola Cumeras 20 de juny de 2017 a les 17:36
L'equip de metges de família que van idear els simulacres de reanimació

Cinc metges de família del Servei d’Atenció Primària d’Osona han guanyat el Premi a la Millor Comunicació pel treball “Simulacres de reanimació cardiopulmonar com a eina formativa en equips d’atenció primària”, que va convocar el Consell Català de Ressuscitació.


Els autors són Sara Sànchez, de l’EAP Manlleu; Ramon Rosell, de l’EAP Vic Nord; Bea Barragan, de l’EAP Santa Eugènia de Berga; Joan Carrera, de la Unitat d'Atenció Continuada i d'Urgències de Base Territorial (ACUT), i Joan Cartanyà, de l’EAP Vic Nord. Els professionals premiats van proposar l’any 2015 que la formació anual del personal de l’ICS a Osona per atendre una aturada cardiorespiratòria es fes en format de simulacre, i que fos la mateixa per a tots els equips d’atenció primària.  Ho ha explicat la doctora del CAP Manlleu Sara Sànchez.


Aquests metges formats en reanimació cada any fan una sessió als seus companys que serveix de recordatori del protocol. La doctora Sara Sànchez comenta que “vam pensar fer una innovació i introduir els simulacres, com una pràctica”. Els simulacres es van fer a finals del 2015 i el 2016 es van presentar els resultats. Sànchez ha volgut donar les gràcies als companys perquè “ells no ho sabien i van reaccionar molt bé, van dir que se sentien més segurs, que havia estat molt útil”.


S’ha fet “tant amb personal sanitari com amb personal administratiu del nostre entorn” i “totes les mans són bones en una situació greu”. El simulacre incloïa el “massatge cardíac i ventilació i també la utilització del desfibril·lador”. Després de 123 simulacres i la implicació de 274 persones, l’experiència ha estat molt ben valorada. Així ho posa de manifest el fet que el 100 % de les 202 persones enquestades considerin que és una activitat útil i que un 99 % pensi que els simulacres són una bona manera de repassar anualment el protocol. La dotació econòmica del premi, de 400 euros, es destinarà que s’invertiran en “material per als cursos”.

Etiquetes:
Fires i festes