24 d'abril de 2024

El manlleuenc Joan Antoni Oliva, finalista del certamen estatal Inspiraciencia

Els premis es van lliurar a Galícia

Arola Cumeras 6 de juliol de 2017 a les 12:15
Oliva amb el diploma que l'acredita com a finalista

El manlleuenc Joan Antoni Oliva ha estat finalista de la setena edició del concurs Inspiraciencia. És l’autor d’un relat que s'ha de basar en teories científiques i que va sobresortir d’entre més de 630 obres presentades al concurs, organitzat pel CSIC.


Oliva ha obtingut una menció i va assistir a l’entrega de premis normalment es fa a Barcelona, però enguany la cerimònia va tenir lloc a Galícia, A Coruña. Es mostra content pel guardó i explica que ja fa cinc anys que hi participa en castellà. Considera que “és un concurs que està agafant prestigi any rere any”. És el primer cop que hi enviava també un relat en català, Pols d’estels, que és el que ha resultat premiat. Oliva resumeix l’argument de la seva història dient que és "un viatge interestel·lar fins al centre de la galàxia per arribar al forat negre del centre de la Via Làctea".


Els premis s’han lliurat al Museu Nacional de Ciència i Tecnologia, en un acte amb la participació especial de l’escriptora Rosa Montero. A més, va incloure un espectacle de la companyia Limiar Teatro, que va adaptar els relats guanyadors. En total, han estat set premiats i vuit finalistes en l’edició més participativa fins ara. 


En català, el primer premi ha estat per al relat “Amor sideral”, de M. Carme Marí Vila (Castelldefels, Barcelona), una història d’amor còsmica de conseqüències fatals i “Mil cinc-cents metres de viatge submarí”, de Daniel Hidalgo (Castellar del Vallès, Barcelona), sobre la necessitat de renovar la il·lusió.


Inspiraciencia està impulsat pel CSIC (concretament, por la Delegació del CSIC a Catalunya) amb el patrocini de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. També hi ha desenes d’entitats col·laboradores. Tots els relats premiats i finalistes es poden llegir a la web Inspiraciencia.

Etiquetes:
Cultura