25 d'abril de 2024

La trobada de territoris de parla catalana constata un 'moment dolç' de la llengua

Dissabte al migdia, Can Puget es va omplir per sentir com Lluís Soler recitava el Canigó de Verdaguer

Arola Cumeras 10 de juliol de 2017 a les 11:27
Una imatge de l'obertura de la trobada, divendres

Manlleu ha estat l’epicentre dels territoris de parla catalana durant la trobada d’aquest divendres i dissabte. A més dels 50 anys de l’arribada de la flama del Canigó es commemorava el 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana.


Per celebrar-ho es van organitzar diverses taules rodones per abordar la situació de la llengua, que es complementaven amb activitats culturals. Es va comptar amb representants de les illes, del país valencià i de l’Alguer. Segons el batlle, Àlex Garrido, el “més positiu de tot és que hi hagi punts de trobada, tenint en compte que hem estat molts anys amb governs del PP a les Balears i al País Valencià” que “han intentat reduir amb totes les eines possibles l’ús del català”. Ara “sembla que estem en un moment dolç" en què “es reprenen els contactes" i "facilitar aquests punts d’encontre és el gran èxit de la jornada”.


Dissabte al migdia, Can Puget es va omplir per sentir com Lluís Soler recitava el Canigó de Jacint Verdaguer. El concert de Feliu Ventura també estava pensat com a contrapunt d’unes taules de debat que “acollirien públic molt determinat i no massiu, aquest no era l’objectiu”. Garrido ha reconegut que “potser esperàvem una mica més de públic”, però s’ha mostrat content de la qualitat de les activitats.


L’alcalde es declara satisfet d’haver “facilitat el diàleg” durant dos dies en què “la gent ens ha mirat amb molt bons ulls, ens han felicitat per haver comandat la iniciativa i ens hem emplaçat a seguir parlant i mantenint contactes, per seguir sent un punt de referència de la llengua”. Es va ratificar la importància de l’educació en punts "com la Catalunya nord i València", perquè el català sigui llengua vehicular. La conclusió principal és que "és un bon moment i el coneixement del català és major que fa deu anys; és encoratjador".


La trobada també va coincidir amb la 3a edició de la mostra d’entitats manlleuenques d’arrel tradicional, que es va traslladar a la plaça de Dalt Vila. Per acabar amb un toc festiu, es va fer el concert del cantautor manlleuenc Joan Usart i tot seguit el de Feliu Ventura, Xerramequ i els Aborígens: Faré Vacances.

Una imatge de l'obertura de la trobada, divendres

Etiquetes:
Cultura