24 d'abril de 2024

Es presenta a Vic un nou codi per afavorir bones pràctiques professionals en el camp de les arts visuals

Hi ha índex d’ingressos molt baixos per a activitat artística: un 52% obtenen menys de 500 euros mensuals

El Ter 18 de desembre de 2008 a les 15:01
Portada del nou codi
Aquesta setmana s’està presentant a Vic, en forma de tallers, un nou Codi de Bones Pràctiques Professionals a les Arts Visuals. La iniciativa ha estat de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya, que va encarregar diversos estudis per fer un diagnòstic del sector i veure en què es pot millorar.

El secretari general del col·lectiu, Florenci Guntín, explica que la situació és complexa per a aquests professionals de l’art plàstic. Un cop s’ha constatat que l’art té una dimensió econòmica important com a generador de riquesa, resulta que els artistes reben una proporció molt petita d’aquests diners. A més, la inseguretat jurídica és molt gran.

El que proposa el nou codi és que hi hagi remuneració econòmica en casos com ara les participacions d’artistes en exposicions. També es vol intentar generalitzar l’ús de contractes per escrit. Guntín explica que per redactar el codi, en forma de decàleg, s’ha partit de l’exemple d’institucions que ja apliquen aquesta ètica. Com a exemple cita un dels seus amfitrions a Vic, H. Associació per a les Arts Contemporànies.

A Catalunya hi ha 5.343 artistes visuals segons dades del darrer cens. Un altre estudi indica un 49% es dedica plenament a l’activitat artística, la resta la compagina amb docència o altres ocupacions. Hi ha índex d’ingressos molt baixos per a activitat artística: un 52% obtenen menys de 500 euros mensuals. Un 78 % dels artistes no signen cap contracte per escrit. Un altre element de la campanya serà l’Observatori de les Bones Pràctiques Professionals a les Arts Visuals, un apartat de la pàgina web de l’AAVC (www.aavc.net), que puntuarà el grau d’observació i acompliment de més de cent cinquanta mediadors i agents artístics.

Associació d'Artistes Visuals de Catalunya

Etiquetes:
Cultura