23 d'abril de 2024

L'equip de govern exposa a la ciutadania el projecte de Mercadona i comissaria al Poquí

El projecte es va presentar a Gràcia, davant d'una seixantena de veïns i veïnes

Arola Cumeras/Nabila Bourass 23 d'agost de 2017 a les 13:33
Una imatge de la presentació del projecte. Foto: Facund Pérez

L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, i la primera tinent d’alcalde, Marta Moreta, van presentar dijous passat als veïns el projecte de construcció del nou supermercat Mercadona i de la comissaria al Poquí. La presentació es va fer a Gràcia, a l’espai del coworking, i va reunir una seixantena de persones.


La responsable de l’àrea de Territori, Marta Moreta, ha explicat a elter.net que “vam presentar el projecte a la gent del barri per explicar-los quines són les intencions per poder desenvolupar-lo”. Segons comenta, a Gràcia “hi ha molta gent gran i la majoria estan a favor” d’aquesta iniciativa, ja que “anar a comprar, per a ells és cada vegada més incòmode i per poder-ho fer han de ‘baixar a Manlleu’, que en diuen”.


Reconeix que hi ha alguna veu crítica: “Sí que sempre hi ha algú que et diu que potser no calia fer un altre supermercat” però “llavors ho expliques, dius que és un canvi i ho entenen; la zona del Poquí és agrícola, al costat de la carretera i no ha estat mai explotada, i per tant entenem que és una bona ubicació i que amb la comissaria fem una zona digna per al barri amb equipaments” en un indret “on no n’hi ha gaire”.  


Moreta afirma que ara estan pendents “de la propietat dels terrenys i quan l’ajuntament faci l’aprovació inicial, començaran els tràmits oficials”. Moreta opina que “si es fan els tràmits al setembre, en un any es pot desenvolupar tot”, entenent que de la comissaria només se n'aixecarà l'estructura, no pas l'equipament complet. Pel que fa a l’informe ambiental, “ja es va demanar abans de vacances”.


En el projecte s’hi inclou “el principi de la ronda ja que estem intentant treballar amb una zona verda  al costat perquè es vagi mantenint aquest aspecte”. Mercadona ha comunicat al consistori que “just ara havien canviat el model de la construcció i estem a l’espera perquè ens ensenyin com serà aquest nou model que estan aplicant”. Remarca, però, que l’Ajuntament “té potestat per dir com ha de ser el supermercat físicament, i per tant s’evitarà que sigui una cosa molt agressiva, prefabricada o que cridi molt l’atenció”.


Respecte la possibilitat que la comissaria sigui conjunta entre Policia Local i els Mossos, Moreta diu que es van reunir amb l’exconseller d’Interior Jordi Jané i que ho veia amb bons ulls. La regidora afirma que “en principi és per la policia local i si més endavant pot ser també per als mossos, treballarem perquè així sigui”.


Els antecedents


Va ser pel juny, coincidint amb l’equador del mandat, quan l’equip de govern de Manlleu va anunciar que es reprenia el projecte del Mercadona al Poquí, aquesta vegada no lligat a habitatges sinó a la construcció d’una nova comissaria de la Policia Local. La comissaria, d’uns mil metres quadrats, serà possible perquè l’Ajuntament de Manlleu utilitzarà el 15% de l’aprofitament urbanístic que l’empresa està obligada a cedir al consistori per construir-ne l’estructura.


El canvi d’emplaçament es veu amb molt bons ulls des de l’àrea de Seguretat Ciutadana, ja que es podrà abandonar el petit espai dels baixos del consistori a la plaça Fra Bernadí. La nova comissaria es començaria a construir el 2018 i la previsió és que les obres durin uns set mesos. Paral·lelament, al costat també s’anirà construint el centre comercial de l’empresa Mercadona.


El 2016, l'equip de govern estava en minoria i va acabar retirant el projecte de l'odre del dia d'un ple perquè l'oposició, previsiblment, hi hauria votat en contra. En aquella ocasió, sí que es preveia vincular-hi la construcció de diversos habitatges.