27 d'abril de 2024

Manlleu iniciarà un curs per fomentar la integració i la diversitat intercultural

El curs l'impartirà Rodrigo Prieto, doctor en Psicologia Social i Llicenciat en Comunicació Social

Nabila Bourass/Arola Cumeras 4 de setembre de 2017 a les 12:44
Una imatge de la iniciativa Vincles, que va sorgir també a partir del PEC

Manlleu començarà el proper octubre amb el curs Manlleu per la Convivència. Aquesta formació està integrada dins del programa Vincles per la diversitat amb el propòsit de contribuir a fomentar una convivència positiva entre les persones que viuen al municipi.


L’objectiu és donar eines teòriques i pràctiques als participants perquè puguin desenvolupar accions de promoció de la convivència en la diversitat. Núria Font, tècnica d’Educació de l’Ajuntament de Manlleu, ha explicat a elter.net el desenvolupament del curs. Aclareix que és important “que hi hagi un mínim de 10 o 15 persones per poder-ho fer però no hi ha màxim” tot i que “és millor fer una inscripció prèvia per email educacio@manlleu.cat o trucant a Can Puget, i recorda que “aquest projecte està impulsat pel PEC i per l’Ajuntament de Manlleu i té el finançament de la Diputació de Barcelona”.


És un curs format per 5 sessions de formació, 2 de seguiment i 1 d’avaluació amb una durada de 14 hores. Es durà a terme a la Casa de Cultura Can Puget. Les sessions sempre seran els dimecres i es començaran el 4 d’octubre, i continuaran el 25 d’octubre, 8 de novembre, 22 de novembre i el 13 de desembre. Les sessions de seguiment seran el gener i febrer de 2018, en dates per determinar i la sessió d’autoavaluació ja serà de cara al març.


Primer de tot, ha remarcat que “és la primera vegada que el farem,” i que aquesta “és la segona part d’un taller que es va fer el maig i juny que es deia Vincles per la diversitat, que era un taller vivencial de coneixences entre persones diverses que no es coneixien prèviament”. El curs va servir, segons Font, “per trencar prejudicis i tenir un altre mirada sobre l’altre, a partir d’aproximar-se amb llenguatges diferents”.


Pel que fa a les metodologies que van utilitzar per dur a terme les tasques “vam treballar des de llenguatges artístics o la música”. Tot plegat sorgeix arran del PEC (Projecte Educatiu de Ciutat). La primera part era fer aquest taller que va ser vivencial i intensiu, es feia una sessió cada setmana”. Font diu que aquesta segona part del projecte “té un enfocament més teòric i pràctic perquè cadascú pugui agafar eines i donar una mirada de la interculturalitat o la diversitat”


Núria Font explica que el projecte està dirigit a tothom “però especialment a aquelles persones que formin part d’entitats i encara molt més les AMPES” ja que afirma que “que són espais molt importants de trobada entre persones d’orígens diferents i és el lloc on pot ser  molt interessant de començar a treballar des d’aquesta mirada; de vegades coincidim en els llocs però no ens coneixem”.


Font també ha parlat de qui és el formador del curs, que en aquest cas serà Rodrigo Prieto, “doctor en Psicologia Social i Llicenciat en Comunicació Social i especialista en temes de diversitat cultural i de gènere”. Respecte a la difusió d’aquest curs, diu que “la farem per diferents vies però la que creiem que funciona més és anar a buscar les persones de tu a tu” i es convidaran "persones a qui creiem que els pugui interessar”.


I per acabar Font explica que “el que preveiem és que l’any que ve puguem tornar a fer un taller de vincles, una altra formació a altres entitats” amb l’objectiu que “tinguem tot un gruix de gent sensibilitzada i formada “ per així “el 2019 constituir el que seria la xarxa de Manlleu per la convivència on hi haguessin entitats, persones, l’ajuntament, escoles per treballar conjuntament en una xarxa consistent, ja que l’haurem construït mica en mica a base d’anar-nos trobant i anar-nos formant”.

Etiquetes:
Societat