24 d'abril de 2024

Manlleu és escollit per posar a prova el nou sistema idCAT Mobile Connect

Els resultats de la prova pilot es donaran a conèixer pel febrer a Barcelona, dins del Mobile World Congress

elter.net/ACN 5 de setembre de 2017 a les 16:57
Una imatge de la presentació, aquest dimarts a la sala de plens

Manlleu ha estat escollit per portar a terme durant mig any una prova pilot d'un nou sistema d'autenticació digital a través de dispositius mòbils per realitzar tràmits municipals. El projecte, anomenat idCAT Mobile Connect, permet als usuaris accedir als portals municipals a través d'una aplicació mòbil de forma segura i sense haver de memoritzar cap nom d'usuari ni contrasenya.

L'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, s'ha mostrat molt satisfet de poder continuar essent "pioners en l'administració electrònica". Segons Garrido, l'objectiu del consistori és "facilitar al ciutadà els tràmits que ha de fer amb l'Ajuntament a través de l'administració electrònica". La primera difusió important que es farà de la iniciativa coincidirà amb la Porc i Cervesa, fira gastronòmica, a finals de setembre, on s'hi col·locarà un estand per poder provar el sistema idCAT Mobile Connect.

El nou servei està ideat per GSMA, l'associació internacional que agrupa a més de 800 operadors de telefonia mòbil de tot el món i organitzadors del Mobile World Congress. El subdirector de l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), Miquel Estapé, ha explicat que molts dels sistemes d'identificació digital actuals "s'ha demostrat que no funcionen per la majoria de ciutadans i el cas més evident és el DNI electrònic, ja que a l'Estat hi ha més de 40 milions de DNI amb xip i el nivell d'ús és ínfim". Per això, ha dit, "ens cal plantejar alternatives més fàcils i igual de segures".

El Mobile Connect és un servei gratuït que permet a l'usuari identificar-se en serveis i aplicacions online. L'usuari només ha d'introduir el seu número de telèfon a l'aplicació i, a través del terminal, pot confirmar la seva identitat i accedir al servei sense fer ús de cap contrasenya. D'aquesta manera, la identitat de l'usuari es comprova a través de la targeta SIM del telèfon mòbil i les contrasenyes no viatgen a través d'Internet. Actualment el servei està disponible amb les operadores Telefónica, Vodafone i Orange. Segons han explicat els responsables, la tecnologia s'integra a la SIM i seria comparable "a com funcionen actualment les targetes de crèdit".

El nou servei ja es fa servir a diferents països del món a nivell particular i d'empreses privades, però ara es fa un pas més amb la implantació d'aquest sistema a l'administració pública. De fet, segons ha anunciat el subdirector de l'AOC, Miquel Estapé, els tres municipis catalans que durant sis mesos acolliran la prova pilot són Manlleu, Esparreguera i Castellar del Vallès i seran els primers d'Europa en implantar aquesta tecnologia a nivell municipal. El director tecnològic de GSMA –desenvolupadors del sistema-, José Antonio Aranda, ha explicat que el projecte va néixer arran de la necessitat que van veure les operadores de mòbil de "millorar la seguretat online dels seus usuaris". A mesura que s'hi vagin afegint més administracions i empreses, un usuari podria fer tràmits municipals d'un Ajuntament, accedir a la seva banca online o consultar uns resultats mèdics.

Etiquetes:
Societat