27 d'abril de 2024

L'empresa que fa les obres del Teatre Centre, a punt d'entrar en concurs de creditors

El PDeCAT i la CUP demanen a ERC que es replantegi el pacte amb el PSC

Arola Cumeras 20 de setembre de 2017 a les 17:56
Un grup de veïns i veïnes de Vista Alegre van assistir uns minuts al ple de setembre

El ple de l'Ajuntament de Manlleu va tenir com un dels continguts destacats l'anunci que l’empresa Top de Construcciones y Contratas que està fent les obres del Teatre Centre “està en preconcurs de creditors i renuncia a l’obra”. Això, en paraules del regidor d'Urbanisme Enric Vilaregut, provoca “un petit trasbals".


Vilaregut va afegir que "la setmana vinent preveiem aprovar el projecte modificat i el plec de bases de la nova licitació que es podrà fer en termini d’urgència”. Va dir que “esperem no situar-nos més enllà d’un mes i mig respecte el termini previst de les obres”. El regidor ho va qualificar de mala notícia “reversible, que es pot modificar i es pot salvar”. Ara és “un entrebanc, però el superarem i estem molt determinats a obrir el teatre”.


Al ple del mes de setembre, marcat també per les protestes de gairebé un centenar de veïns de Vista Alegre, es va desestimar la moció presentada per PDeCAT, titulada Moció de millora accessos i modificació de la senyalització C-17, C-37 i C-25 indicant zona industrial per l'entrada de la Miranda. El text va rebre el suport de la CUP i d’ICV però el vot contrari de la resta de grups del consistori. El regidor d’Urbanisme, Enric Vilaregut, va dir que la manca de de planificació és falsa i va atribuir la moció “a un postureig del PDeCAT”, que “demana coses que fins i tot al programa electoral ja estaven previstes”. El regidor Ramon Soldevila va afirmar que “de postureig res de res”.


El PDeCAT i la CUP qüestionen el pacte entre ERC i PSC


Des de la CUP, Albert Generó va traslladar a l’alcalde “tota la solidaritat i suport, molts ànims i endavant” i va dir que “s’estan trepitjant drets bàsics i fonamentals”. També van “alertar que el passat dissabte dos agents de la Policia Local van identificar dues persones pel simple fet d’estar enganxant cartells amb el lema Votem per ser lliures”. Van qualificar la situació de “molt greu, que no es pot tolerar” i van demanar “explicacions polítiques i que aquests fets no es tornin a repetir”. A Catalunya, va dir, “el principal partit que des dels municipis està fent tot el possible per intentar boicotejar el referèndum és el PSC”, cosa que “també hem pogut comprovar a Manlleu”. En el torn de respostes, l'alcalde va comentar que pel que fa a les identificacions “el tema policial ja l’hem abordat i hem recorregut la indicació de Fiscalia”. S’ha arribat “a certs pactes i en una setmana només hi ha hagut aquest incident”.


Ramon Soldevila fa explicar que fa una setmana es van reunir amb l’alcalde Àlex Garrido per “oferir-li una vegada més el nostre suport i els nostres quatre regidors perquè pugui governar” fins a final de mandat “sense haver de comptar amb gent còmplice de tot el que està passant”, dels tics “franquistes que estan sortint”. El batlle “ens va dir que no li feia falta, que el seu govern era fort, però ja no ho és tant perquè un dels membres del govern surt” i això “ens preocupa”. Garrido va respondre que “ERC amb el referèndum hi estem a totes, tenim un grup de treball per vetllar les qüestions que l’afecten i agraïm el vostre suport”.


També en resposta al PDeCAT, l'alcalde va remarcar que “en aquesta sala només hi ha una persona investigada pel referèndum i aquesta persona sóc jo; m’agradaria que quedés clar”. El pacte signat “fa un any amb el PSC” ja tenia en compte “el que podia passar amb el país i vam deixar molt clar que excloíem qualsevol tema nacional o d’on fos, que no fos exclusivament manlleuenc”. Ara “entenem que no hi ha cap motiu per trencar aquest pacte”, ja que “hem de garantir la governabilitat de Manlleu, el pacte funciona, estem a gust i està aprovat fins al 2019”. Va dir que “agraeixo el vostre oferiment” i va afegir que “sóc una persona de paraula que no canvia de parella de ball cada dos per tres” però pel que fa al referèndum “aniré a totes per assolir aquell objectiu pel qual segurament m’he motivat des de petit a fer política”.


L'endeutament se situa per sota del 75%


El ple també va tenir un apartat molt centrat en l’economia. La regidora d’Hisenda, Marta Alsina, va explicar que s’havia aprovat el Compte General 2016. Reflecteix “una rebaixada substancial d’endeutament, ara situat en 14 milions, i s’ha baixat del 75% del límit legal, perquè s’està al 72%”. Afirma que “la diferència entre pressupost inicial i liquidació definitiva és substancial, sobretot per transferències i subvencions; l’import de les subvencions ha pujat per sobre dels 3 milions d’euros, 900.000 euros més que el 2015”. Va dir que això “permet fer polítiques de foment de l’ocupació i promoció econòmica” i també en “promoció social i personal i educació”. Va haver-hi tres vots en contra del PDeCAT, ja que el cap de llista Benjamí Nieto no va poder assistir al pel per qüestions laborals.


Es va provar també una modificació de crèdit per reparar la calefacció a l’escola Pompeu Fabra, que suposa una inversió de 62.000 euros. Es va tirar endavant mitjançant baixes d’altres partides.  El punt va tirar endavant amb l’abstenció del PDeCAT. La CUP va opinar que les xifres de l’estat del pressupost 2017 “són força preocupants” i consideren que caldran “molts esforços, per no dir un miracle, per fer quadrar el pressupost a final d’any perquè s’han sobredimensionat impostos de naturalesa especulativa”. Es va aprovar de manera definitiva l’ordenança de sorolls, que no va rebre cap al·legació durant el termini previst a tals efectes. Va tenir el vistiplau de tots els grups, excepte l’abstenció de la CUP.

Etiquetes:
Política Municipal