27 d'abril de 2024

L'Ateneu Manlleu recupera la figura dels emboscats

Milers de joves, per causes diverses, moltes vegades simplement per no anar a la guerra, van preferir amagar-se

elter.net 4 d'octubre de 2017 a les 11:07
Una imatge facilitada per l'Ateneu Manlleu que mostra alguns emboscats

L’Ateneu Manlleu organitza aquest diumenge, 8 d’octubre, una activitat que vol ajudar a conèixer la figura dels emboscats, els grans oblidats de la Guerra Civil. L’activitat serà una caminada pel Collscabra amb l’objectiu de conèixer i recuperar la memòria d’aquells que van decidir fer la guerra pel seu compte i van refugiar-se en boscos, muntanyes i en alguns racons de cases de pagès.


Al llarg de la caminada es faran diferents parades on s’explicarà qui eren i la motivació dels emboscats, com s’organitzaven i es recollirà -amb fragments de veu i lectures dramatitzades- testimonis d’emboscats en aquesta zona de la Catalunya interior. Hi intervindran com a guies/ponents Ester Miralles, una de les principals especialistes d’aquesta temàtica a Catalunya, que serà l’encarregada d’explicar el context general i de Sílvia Planas, membre de L’Escriba i col·laboradora de l’Ateneu, que se centrarà a explicar aspectes dels emboscats a Osona. També hi haurà lectura dramatitzada de textos.


La caminada d’aquest diumenge té una durada de 2 hores i una dificultat baixa. Els punts de trobada seran la gasolinera Meroil de Manlleu (sortida direcció Sant Martí Sescorts) a 2/4 d'11 i l’aparcament de Can Puntí de Cantonigrós a les 11. Per participar no cal inscripció prèvia i el preu de l’activitat són 4 euros i és gratuïta pels socis de l’Ateneu.


El documental Angry Inuk inicia el Docs Barcelona del mes


El documental Angry Inuk inicia aquest dijous, 5 d’octubre i el diumenge, 8 d’octubre, una nova temporada del Docs Barcelona del mes. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que l’Ateneu Manlleu ofereixi una programació de referència de cinema documental i crític. Angry Inuk (Inuik Enfadat) és un documental que vol donar veu a les desubicades famílies d’esquimals que habiten les tundres del nord del Canadà, Alaska i Groenlàndia.


Amb la caça de les foques com a eix, la pel·lícula s’endinsa als hàbits socials i en el xoc que mantenen amb les organitzacions ecologistes, partidàries d’eradicar la matança d’aquests animals, símbol de la lluita pel medi ambient. Amb aquest documental, la directora inuit Alethea Arnaquq–Baril dóna per fi al seu poble l’oportunitat de defensar-se dels prejudicis culturals que envolten el seu estil de vida i de plantar cara als grans grups ecologistes internacionals que mai els han volgut escoltar de primera mà.

Etiquetes:
Cultura