25 d'abril de 2024

Música amaziga a l'ETC de Vic, amb tres manlleuencs

El grup Inumazigh presenta el nou disc 'Tanukra' aquest dissabte a 2/4 de 10 de la nit

Enric Gil 15 d'octubre de 2017 a les 10:15
Membres del grup Inumazigh | ETC Teatre

Hassan Bouziane, Mimoun Zanoun i Mohamed Azzouzi són els manlleuencs que formen la meitat del grup Inumazigh, que ja porta 25 anys implantat a Catalunya, i que ha estrenat el nou treball "Tanukra" aquest dissabte a l’ETC de Vic.


El conjunt, de fet, és hereu d’un dels primers grups musicals del nord del Marroc i es va formar a partir de la iniciativa d’uns d’estudiants el 1976 al poble rifeny de Nador, quan es vivia una època difícil de gran repressió. Els seus poemes reivindiquen els drets de la cultura i la llengua amazic, un poble reprimit i que els seus drets fonamentals són cada any vulnerats.


Els components actuals de Inumazigh van agafar el relleu del grup inicial i, amb el temps, conservant l’estil, van crear noves peces noves i van recuperar-ne d’antigues. A principis dels anys 90 el seus membres va emigrar a Catalunya on va continuar una nova etapa, sense perdre ni el nom ni la seva raó de ser: exercir d’ambaixadors de la cultura amaziga.


Agraïment a Jameiat Essalam


Un dels fundadors del grup, Hassan Bouziane, ha explicat a elter.net que van poder continuar tocant a Catalunya sobretot gràcies a l’entitat manlleuenca Jameiat Essalam: “Quan vam arribar vivíem a diferents llocs d’Osona i ells ens facilitaven el transport i ens van ajudar a reunir-nos de nou, vull agrair la feina que fan”. “Aquí ens hem pogut formar millor i també hem incorporat nous músics”, ha afegit.


Inumazigh ha enregistrat sis discos durant tota la seva trajectòria, dos al Marroc, el primer l’any 1989, i quatre a Catalunya. En el concert de dissabte presentaran el seu últim treball gravat als estudis Tostadero de Barcelona, sota la producció de Marc Molas. Les lletres dels temes del disc són un crit a la justícia, la igualtat i la cultura.


En aquest nou treball, també estrenen la primera cançó en català, es diu “Rere el temps”: 


Etiquetes:
Cultura