23 d'abril de 2024

Manlleu apujarà l'IBI un 4,5%

El ple aprova per unanimitat un manifest contra l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural

Enric Gil 19 d'octubre de 2017 a les 09:18
Ple de Manlleu, aquest dimarts al vespre | E. Gil

L’equip de govern ha aprovat enmig dels retrets de l’oposició una pujada de l’IBI lineal del 4,5% que s’aplicarà a partir de l’any que ve. Ho ha fet en el ple d’aquest dimarts al vespre, aturat a la meitat per poder assistir a les concentracions contra l’empresonament dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

L’argument esgrimit pel govern per apujar l’IBI és el de poder fer front a l’augment de despeses de serveis que haurà d’afrontar l’Ajuntament de cara al 2018, que es calcula en uns 220.000 euros. La regidora de Serveis Econòmics, Marta Alsina, va apuntar que suposarà “un increment de 6 euros per cadascun dels tres pagaments de l’IBI” i va recordar que en els últims sis anys és un impost que “gairebé no s’ha tocat”.

Paral·lelament, també s’incrementarà la taxa pel subministrament d’aigua potable que, per ús domèstic, pot pujar entre un 1 i un 15%, segons el consum. El regidor de Serveis Territorials, Enric Vilaregut, ho va justificar per les pèrdues que té el servei d’aigua, però també “per motius tècnics i ambientals”.

Crítiques de l’oposició
L’oposició va votar en contra dels augments. Des del PDeCAT, Benjamí Nieto es va mostrar contrari a “qualsevol tipus de pujada d’impostos per responsabilitat política” i va qualificar la pujada de l’IBI de “barbaritat”. Va acusar al govern de falta de previsió i d’”improvisació” i va preguntar si els augments d’impostos “beneficiaran empreses, incentivaran la riquesa i crearan llocs de treball”. Per Nieto, es podria “disminuir despeses en altres partides”, com “la partida de sous de l’equip de govern”.

La CUP va oposar-s’hi per altres raons. Ismael Dot va recordar que, amb les pujades, “s’ha optat per la proporcionalitat i no per l’equitat”. El grup va decidir votar en contra de totes les ordenances que s’havien d’aprovar “per impugnar la política fiscal de l’equip de govern” i va subratllar que “hi ha alternativa i es diu progressivitat fiscal”. “S’ha preferit a un augment general d’impostos pactat amb el PSC”, va reblar Dot.

Per ICV, Miquel Sánchez, les mesures són “molt impopulars”. “Per molt justificades que siguin s’haurien d’haver pensat en altres sistemes, altres possibilitats; s’ha optat pel camí més fàcil”, va afegir.

Des de l’equip de govern, Alsina va respondre al PDeCAT que ella mateixa renunciarà al sou de regidora i va recordar a la CUP que la progressivitat “la vam portar al límit que permet la llei al 2015”, tot i que es va obrir a debatre aquests límits. Un guant que va recollir Dot: “Tan de bo que en tinguem l’oportunitat perquè fins ara no ha estat així”.

Canvis als mitjans locals
El ple també va aprovar l’acomiadament de la fins ara directora dels mitjans de comunicació locals, Arola Cumeras, a qui es va agrair la tasca feta. Tot i així, tan el PDeCAT com la CUP van coincidir en què hi ha “una devaluació dels mitjans públics de Manlleu” i van votar-hi en contra perquè “es desconeixen els motius reals” perquè s’ha fet aquest pas. MES i ICV es van abstenir.

Unanimitats
Abans d’autrar el ple, es van aprovar dues mesures per unanimitat. La primera, la sessió de l’Ajuntament d’un sector de la Teuleria-El Verdaguer per la construcció d’un Institut i, la segona, la recuperació d’un bé de domini públic al carrer Rusiñol, 80.

Etiquetes:
Política Municipal