24 d'abril de 2024

Manlleu rebutja l'aplicació de l'article 155

El ple extraordinari aprova la moció en defensa de les institucions catalanes

Enric Gil 24 d'octubre de 2017 a les 22:44
El ple extraordinari d'aquest dimarts, en el moment de la votació | E.Gil

El ple extraordinari de l'Ajuntament de Manlleu ha aprovat aquest dimarts la moció en contra de la suspensió de l'autonomia de Catalunya impulsada per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Hi han votat a favor tots els grups, excepte el PSC, que s'ha abstingut, tot i que en els punts de la repressió policial del referèndum de l'1-O i en el d'aturar la suspensió de l'autonomia hi ha votat a favor.

L'alcalde Àlex Garrido ha defensat que "ara cal proclamar la República i culminar un procés que és legítim": "El que vivim és el retorn als temps més foscos del franquisme, del qual el PP n'és l'hereu". Garrido, com la majoria de forces, ha condemnat l'empresonament per raons polítiques dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i ha criticat la violència policial en el referèndum de l'1-O.

El PSC assenyalat
El grup de Marta Moreta ha estat el blanc de gairebé totes les crítiques per la col•laboració del PSOE amb PP i C's en la decisió de prendre totes les competències de les institucions del país amb l'aplicació del 155. La socialista ha intentat desmarcar-se del PSOE, ha criticat la suspensió de l'autonomia i ha separat els afers locals dels nacionals.

Tanmateix, no s'ha estalviat crítiques. Des del PDeCAT, Benjamí Nieto li ha recordat la recent renúncia de l'històric socialista Joan Majó, que ha estripat el carnet, i li ha demanat claredat: "O rebutges o admets la moció; o ets partidari de la supressió del govern de Catalunya o l'admets, no valen excuses".

Des de la CUP, Albert Generó també ha recriminat Moreta la col•laboració del PSOE i s'ha mostrat sorprès de les paraules de la socialista criticant la intervenció: "Iceta ha demanat que s'apliqui ja el 155, no sé què m'he perdut". "Ara que s'aplicaran les mesures per destrossar el país no val desmarcar-se'n", ha afegit.

També la regidora de MÉS, Dolors Collell, ha fet un sentit discurs en què s'ha preguntat si els projectes de ciutat com l'educatiu, el PEC, es podran tirar endavant amb el 155: "Continuarem aquests projectes amb les nostres institucions humiliades i perseguides? Quin diàleg ens oferiu gent del PSC, que ens reconeguem com a súbdits?".

En canvi, el regidor d'ICV, Miquel Sánchez, gairebé no ha fet referència a la moció que s'aprovava i s'ha centrat en criticar l'independentisme i en la validesa del referèndum, agafant distàncies respecte el sector de Podem més sensible amb els resultats de l'1-O. Tot i així, també ha criticat la violència policial i al final a votat a favor de la moció.

Equip de govern
Al final del ple, Benjamí Nieto ha tornat a criticar la postura ambivalent del PSC i s'ha ofert a Garrido per trencar el pacte de govern: "El nostre grup s'ofereix a ERC; divergim en aspectes de política municipal però l'excepcionalitat del moment històric s'ho mereix". Abans també la CUP havia recordat a l'alcalde que estarà al costat "per fer efectiva la independència".

Text de la moció aprovada

Enregistrament de la sessió plenària extraodinària - 24 d'octubre del 2017

Etiquetes:
Política Municipal