24 d'abril de 2024

El GDT «es menja» les al·legacions del decret de purins amb patates davant d'Agricultura

Els ecologistes reivindiquen un model de producció que fomenti més els grangers que els industrials

ACN/elter.net 17 de novembre de 2017 a les 11:28
Membres del GDT menjant patates davant del Departament vestits de porcs

El Grup de Defensa del Ter (GDT), amb Lluçanès Viu i VSF- Justícia Alimentària Global, es va menjar simbòlicament aquest dijous les al·legacions al nou decret de purins amb patates i “vi purí d’Osona” davant l'edifici del Departament d'Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Medi Ambient (DAAM) de Vic. Consideren que el decret cal “reformular-lo” i lamenten que no se’ls escolti.

Després de la performance, els activistes van registrar noves al·legacions en què es mostren en desacord, entre altres coses, amb la tipificació de la comarca com una zona "vulnerable" i no "vulnerada”. A més, demanen una moratòria per ordenar i racionalitzar el sector, tenint en compte que al voltant del 50% de les masses d'aigua estan contaminades per purins, i la reducció del nombre de caps de bestiar. Segons els ecologistes, només a Osona hi ha el doble de caps de porcs que pot assumir la terra.

L'acció va estar coordinada amb altres entitats ecologistes del país que també es manifestaran dimarts que ve a Barcelona.

Sobre el nou decret
La nova presidenta del GDT, Ginesta Mary, va criticar que el nou decret segueixi en la mateixa línia que l'anterior. Va dir que afavoreix el sector industrial porcí català perquè “no es consideren els costos ambientals, socials i de salut".

Els ecologistes volen una moratòria del decret per poder fer, entre d'altres, una anàlisi de sòls "inicial i exhaustiva", una quantificació del nitrogen real de les dejeccions en cada explotació i un control acurat de la quantitat de nitrogen que es tira a cada parcel·la.

Etiquetes:
Societat