25 d'abril de 2024

Dolors Collell (MÉS): «El dia 21 hem de transformar el sentiment d'indignació en força»

La portaveu del Moviment d'Esquerres a Manlleu voldria una victòria electoral d'ERC "que fos compartida amb la CUP"

Enric Gil 15 de desembre de 2017 a les 08:38
Dolors Collell, en una imatge d'arxiu a Ràdio Manlleu | elter.net

Elter.net segueix la ronda d’entrevistes amb representants polítics del consistori per valorar les eleccions al Parlament del 21-D amb la portaveu de MÉS Manlleu, Dolors Collell.

El Moviment d’Esquerres, MÉS, el partit que vostè representa a l’Ajuntament de Manlleu, forma part de la candidatura d’ERC-CatSí a les eleccions del 21-D. S’hi sent còmode?
Sí. De fet, a les eleccions europees ja ens vam presentar junts amb Ernest Maragall, que va sortir elegit. És un aliat natural.

De quina manera MÉS contribueix a la candidatura?
Portem el socialisme en el nostre ADN fundacional i malgrat que el terme s'associa amb el PSC, el socialisme sobiranista està representat en MÉS. Aportem en temes socials, en trajectòria municipalista i en experiència de govern.

També considerem que el PSC va rebaixar el nom de socialistes: quan vam començar a ser expulsats de les seves files va faltar el diàleg que ara prediquen. En aquestes eleccions afegim un plus a la candidatura d'ERC.

Com encaren unes eleccions amb les institucions intervingudes, polítics empresonats i altres fora del país?
No ho acceptem. La situació indigna i humilia justament per l’ocupació de les institucions d‘autogovern, que ja havíem patit al llarg de la història i dels segles i semblava que era un fet superat. El dia 21 hem de ser capaços de transformar el sentiment d’indignació en força i demostrar democràticament que no acceptem aquesta realitat imposada, que no reflecteix el que hauria de ser un estat democràtic on les idees es puguin expressar lliurement.

Afrontem la situació en clara desigualtat, amb persones empresonades que no poden fer campanya amb normalitat. Però hem de ser capaços de revertir-ho a les urnes.

Quina garantia pot donar ERC-CatSíque la situació es resoldrà?
Les úniques garanties que tenim som nosaltres mateixos i tenint clar que la independència només és un instrument per millorar socialment. Hem d’actuar com a subjecte polític. Fórmules màgiques no les té ningú, però el salt endavant de presa de consciència col·lectiva després de l’1 d’octubre difícilment té marxa enrere i ha passat per primera vegada a la història recent. No necessitem ningú que ens digui com hem d’actuar.

També hem d’explicar als altres pobles de l’estat espanyol que no anem contra ells i hem de generar complicitats. Això és imparable i s’obrirà un procés constituent amb actors nous i canvis generacionals.

Tenint en compte que les eleccions del 21-D s’han convocat sense autorització del Parlament creu que s’hauria d’investir Puigdemont com a president?
La seva figura si més no ha de ser restituïda públicament com es va fer amb Tarradellas. Puigdemont va ser substituït per la via del 155 i era el president legítim. La seva situació, la de les persones encausades i el resultat de les urnes marcarà la formació del nou govern.

Les eleccions les llegireu en clau plebiscitària?
Això és inevitable.

Quin resultat creu que obtindrà ERC-Sí?
Sóc molt dolenta fent previsions. Crec que les pot guanyar ERC i m’agradaria que fos una victòria compartida amb la CUP, que també tregui bons resultats i es pugui crear un bloc sobiranista que tingui majoria.

MÉS Manlleu

Etiquetes:
Política Municipal