26 d'abril de 2024

Albert Generó (CUP): «L'única manera de boicotejar les eleccions és guanyar-les»

El portaveu dels cupaires a Manlleu defensa la unilateralitat com "l'única via per exercir els nostres drets"

Enric Gil 17 de desembre de 2017 a les 18:00
Albert Generó, en una imatge d'arxiu a Ràdio Manlleu | elter.net

Elter.net segueix la ronda d’entrevistes amb portaveus polítics de l'Ajuntament de Manlleu per valorar les eleccions al Parlament del 21-D amb el representant de la CUP Manlleu, Albert Generó. 

Al 21-D ens trobem davant d'unes eleccions convocades per Mariano Rajoy amb l’aplicació del 155 i amb candidats a la presó o fora del país. Com respon la CUP davant d’aquesta situació?
La situació és d’absoluta excepcionalitat i no podem anomenar-ho de cap altre manera que no sigui un cop d'estat: s’ha dissolt un Parlament democràtic, dissolt i empresonat un govern, s'ha enviat un president a l’exili, hi ha líders socials pacífics empresonats... i venim de setmanes de repressió molt forta amb supressió de drets i llibertats, amb més de 1000 ferits l'1 d'octubre, centenars d'alcaldes imputats, webs tancades sense ordre judicial... És una situació d'excepcionalitat que no es pot normalitzar. Per nosaltres són eleccions il·legítimes.

Si les considereu il·legítimes per què us hi heu presentat?
D'entrada la intenció era fer un boicot actiu a les eleccions. Però ens vam quedar bastant sols en aquesta opció veient que la resta de partits hi concorrien. Després d’un debat assembleari profund vam decidir presentar-nos-hi, entenent que la manera de boicotejar-les és guanyar-les i prenent el fil on ens vam quedar el 27-O.

La CUP defensa la unilaterailtat per aplicar la República. Què vol dir la pràctica?
Per començar vol dir que cal desobeir l’estat espanyol i el 155. La República es comença a construir respectant el mandat de l’1-O. Vol dir activar les lleis de transitorietat, iniciar el procés constituent i engegar un procés de dignitat: aplicant lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional i fent front a emergències socials del país.

Només es pot fer de manera unilateral perquè s'ha demostrat que el marc espanyol és incapaç de solucionar els conflictes de manera democràtica. La unilateralitat ve imposada i és l'única via que tenim per exercir els nostres drets.

La CUP posa per davant la independència a les polítiques d'esquerres?
A la CUP i el seu projecte d’unitat popular i d’esquerra independentista creiem que l’alliberament dels drets socials van lligats forçosament a un alliberament nacional. No aconseguirem mai la plena independència si no va associada a un conjunt de drets socials per millorar les condicions de vida de la població.

L'acció del Tribunal Constitucional ha demostrat que no es poden separar els drets socials de la qüestió independentista. Una cosa ha d'anar lligada amb l'altra forçosament.

En cas que la CUP torni a tenir la clau de la governabilitat està disposada a facilitar un nou govern independentista?
Si el compromís és donar compliment al mandat de l’1-O i desplegar la República ens hi trobaran per agafar totes les responsabilitats que faci falta. Empenyerem perquè sigui així i es porti a terme, serem exigents.

I la qüestió no només passarà pels partits, també hi tindrà un protagonisme molt important del carrer. Ho hem vist en vagues generals i sobretot en l’1-O: sense un poble organitzat això no es pot tirar en davant. Convé recordar-ho perquè en els propers mesos la mobilització del carrer serà clau.

Quin resultat creu que obtindrà la CUP?
Aspirem a consolidar i ampliar resultats del 2015. Que surti una majoria republicana per una banda i que hi hagi un desplaçament cap a l’esquerra de la majoria de partits.

CUP Manlleu

Etiquetes:
Política Municipal