26 d'abril de 2024

Benjamí Nieto (PDeCAT): «El més important és que els tres partits independentistes tinguin majoria»

El portaveu de CDC Manlleu assegura que "no descarta" la via unilateral i defensa Puigdemont com el president "legítim"

Enric Gil 18 de desembre de 2017 a les 17:11
Benjamí Nieto, en una imatge d'arxiu a Ràdio Manlleu | elter.net

Elter.net segueix la ronda d’entrevistes amb portaveus polítics de l'Ajuntament de Manlleu per valorar les eleccions al Parlament del 21-D amb el representant de CDC a Manlleu, Benjamí Nieto. 

Les eleccions del 21-D han estat convocades per Mariano Rajoy amb l’article 155, hi ha candidats empresonats i mig govern fora del país. Com s'han d’encarar aquests comicis?
Anant a votar i que les urnes indiquin clarament la voluntat del poble. Rajoy no ha interpretat que un Parlament va tirar endavant un referèndum seguint el mandat de les últimes eleccions del 27-S. El nostre primer objectiu és refermar l'1-O, que els presos i exiliats tornin i es puguin gestionar les institucions amb normalitat. Per això hem d’omplir les urnes.

Junts per Catalunya opta per pactar un referèndum amb l’Estat?
Giro la pregunta: Madrid vol un referèndum pactat amb Catalunya? Nosaltres sempre hem volgut dialogar i ells són els únics que ho rebutgen, a l'altra banda no es vol parlar.

El poble de Catalunya ha celebrat un referèndum després de donar majoria a les urnes a partits que ho defensaven. Això s'havia i s'ha de respectar.

Junts per Catalunya descarta la via unilateral?
No la descarta ni l’ha descartada. Estem en una situació amb presos polítics, persones inhabilitades i el president i consellers a l’exili per fer el que el poble els va demanar democràticament: un referèndum vinculant. Això és el que s’ha portat a la pràctica, seguir la decisió de les urnes.

Quin paper ha de jugar el president Carles Puigdemont després de les eleccions?
L’únic que li pertoca: ser el president de Catalunya i de la República. L’1-O els catalans van parlar alt i clar i l’única opció és que el nostre president legítim torni a defensar els interessos per construir la República.

Què faran si l’Estat no accepta el resultat i opta per seguir aplicant l’article 155?
Si l’estat no està satisfet amb el resultat aplicarà tots els articles que tingui i intentarà tornar a inhabilitar el govern, però nosaltres l’únic que podem fer és respectar els resultats de les urnes: si diuen que el president a l’exili ha de gestionar les institucions catalanes tindrà el dret de fer-ho. En cas contrari també acceptarem el resultat.

Una victòria, doncs, s'haurà de plasmar a les urnes i s'haurà de defensar on sigui. Els resultats legals cal reivindicar-los fins que es respectin, no ens queda cap altra alternativa.

Quines aliances buscarà Junts per Catalunya després dels comicis?
En principi sempre n’ha buscat amb els que vetllen per la democràcia, ERC i la CUP. Ho va intentar per reeditar Junts pel Sí i ara hi tornarem. Farem el que faci falta per parlar amb ERC i la CUP sense peatges ni quotes.

De fet, per aquestes eleccions el nostre grup ha deixat de banda les sigles per defensar els drets dels ciutadans en conjunt, sense marca. Això ja és un clar exemple del que estem disposats pel nostre país. A la llista del president hi ha pocs representants del PDeCAT i la majoria són membres de la societat civil.

Quin resultat creu que obtindrà Junts per Catalunya?
Per mi el més important és que els tres partits independentistes tinguin majoria de vots, que se n’enduguin un 60%. Seria el més desitjable després del treball intens i de la quantitat de persones que han treballat per assolir la plena llibertat. Encara que quedéssim per darrere la CUP, si suméssim majoria de vots estaria satisfet. Això sí, cal recordar que el president legítim és Puigdemont.

PDeCAT Manlleu

Etiquetes:
Política Municipal