26 d'abril de 2024

Manlleu alerta sobre la vespa asiàtica

L'Ajuntament s'adhereix a una campanya de prevenció i detecció de ruscs

Enric Gil 15 de febrer de 2018 a les 10:01
La "vespa velutina", més coneguda amb el nom de vespa asiàtica, cada vegada està més estesa | ACN

Amb l’hivern a les acaballes i el canvi d’estació a un mes vista, la vespa asiàtica (vespa velutina) tornarà a les nostres contrades. L’animal cada vegada està més estès i, de fet, a finals de gener els tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat ja van detectar-ne nius a cinc comarques catalanes on fins ara no era present, tres de les quals, el Bages, el Berguedà i el Vallès Oriental, són limítrofes amb Osona.

Per això, l’Ajuntament de Manlleu s’ha adherit a la campanya del Departament d’Agricultura “Vols ajudar les nostres abelles?” que demana la col·laboració ciutadana per detectar els nius primaris d’aquest tipus de vespa. Pel tècnic de Salut Pública i Consum de Manlleu, Joan Piella, “és important que si algú detecta un rusc avisi el 112 o truqui a l’Ajuntament perquè si hi ha vespes a dins pot ser un problema”.

Col·laboració ciutadana
La campanya demana als veïns que revisin les cornises de les telades, garatges i porxos perquè són els llocs habituals on les reines d’aquest tipus de vespa fan els nius. L’espècie és de dimensions més grans que les vespes habituals i es recomana mantenir-hi una distància de més de 5 metres. El perill sobretot és que és depredadora de les abelles, uns animals bàsics per a la pol·linització. Sense elles, es calcula que les persones patiríem greus problemes alimentaris i tindria conseqüències greus a la flora i fauna.

Segons Piella, a Manlleu ja es va detectar un rusc adult de vespa asiàtica l’any passat al Passeig del Ter, a prop del riu, i “aquest 2018 és fàcil que en pugui sortir algun més”.

Més informació sobre la vespa asiàtica

L'any passat es va detectar un niu de vespa asiàtica en una torre de la línia de tren R3 | Domènec Llop

Etiquetes:
Societat