24 d'abril de 2024

El PIB osonenc creix però segueixen les desigualtats socials

L'Observatori Socioeconòmic indica que la renda de la comarca es manté per sota la mitjana catalana

E.G. 20 de febrer de 2018 a les 11:35
La presentació de l'Informe va comptar amb la presència de l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido | Creacció

Osona és la comarca que ha experimentat un creixement més alt del PIB a Catalunya l'any 2016: d’un 5,3%. Aquesta és una de les dades destacades del quart Informe de Competitivitat de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona que es va presentar aquest dilluns a la seu de Creacció a Vic. L’increment es deu sobretot a la indústria, un 6%, i al comerç, amb un 5,8%.

Tot i així, la responsable de l'Observatori, Sandra Álamo, va lamentar que la millora dels resultats estrictament econòmics no ha tingut una correlació en l'àmbit social. El grau de desigualtat a la comarca ha augmentat, si bé es manté inferior a la mitjana catalana.

De l'Informe també es desprèn un predomini de la microempresa, amb un 75,8% d'empreses fins a cinc treballadors. Del conjunt de les empreses, el 2014 es va notar un increment del comerç exterior, però només un 9% de les empreses exporten. Pel que fa a la innovació, els indicadors milloren, però l'informe recull que els índex encara són baixos.

Un dels punts negatius que assenyala l'informe és l'augment de la temporalitat en les contractacions, que se situa al 84,5%. Una de les xifres que destaca és que el 37% dels nous contractes són inferiors a tres mesos, i només el 15,53% són indefinits.

Situació a Manlleu
Manlleu concentra 600 empreses amb un pes de la indústria del 22,2% i del de serveis d’un 42,7%, seguint la tendència osonenca, i té més treballadors residents que no pas llocs de treball, una situació semblant a Torelló.

Això sí, hi ha més persones amb rendes mitjanes a Manlleu que la mitjana de la comarca en detriment de les rendes altes, que suposen un volum molt inferior. I el municipi té un 4,5% beneficiaris del PIRMI; és el que en té més d’Osona.

Consulta l’informe complet de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona

Etiquetes:
Economia i empresa