25 d'abril de 2024

El ple de Manlleu aprova una moció de suport als treballadors del sector carni

La representant sindical de Càrnies en Lluita defensa que "es doni compliment a la llei catalana de cooperatives"

E.G. 28 de febrer de 2018 a les 19:53
El ple de febrer es va celebrar dimarts a la nit mentre nevava | E.Gil

Els grups polítics de Manlleu van fer costat aquest dimarts de manera unànime a les reivindicacions de la representant sindical de Càrnies en Lluita, Montse Castañé, que va presentar una moció al ple demanant que es compleixi la llei catalana de cooperatives. Va denunciar la condició “indigne” de falsos autònoms que "no tenen sense drets laborals”, alguns dels quals ja s’han quedat al carrer i sense recursos.

L’alcalde, Àlex Garrido, va posar a disposició dels afectats l’àrea de Serveis de Promoció Social i Personal i també de la de Promoció Econòmica “per buscar alternatives laborals i, si cal, suport jurídic”. La socialista Marta Moreta va qualificar les condicions que pateixen en alguns escorxadors “d’esclavatge” i des de la CUP, Ismael Dot, va felicitar el sindicat Càrnies en Lluita “per plantar cara a l’aristocràcia del porc”. Una desena de treballadors i persones del sindicat van seguir el ple amb cartells denunciant l’acomiadament de 28 treballadors de Le Porc Gourmet.

Resolucions
L’equip de govern va superar sense problemes totes les votacions d’un ple de febrer feixuc i que va durar més de tres hores. Entre elles, l’aprovació del Pla intern d’Igualtat dona-home 2018-2021, aprovat per unanimitat, i l’avanç de planejament del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) del sector del Mas, que va generar més debat.

El regidor d’Urbanisme, Enric Vilaregut, en va subratllar la importància per “necessitat de sòl industrial” i perquè també inclou la connexió amb la carretera de la Miranda. Garrido, a més, va explicar que ja s’ha arribat a un acord amb els veïns del Mas. El portaveu del PDeCAT, Benjamí Nieto, va aplaudir-ho i va defensar que “si les empreses estan còmodes això revertirà als ciutadans”. La CUP, en canvi, es va abstenir perquè, segons Eudald Rifà, “no queda clar que el planejament s’ajusti a les necessitats industrials”.

Punts calents
Un dels punts més tensos del ple va ser la construcció de la passera. En l’apartat de precs i preguntes, des del PDeCAT, el PSC i la CUP, es va demanar concreció i un calendari d’obres. Garrido va explicar que en aquests moments esperen la signatura de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per tirar-la endavant i, a partir d’això, ho concretaran: “No podem crear falses expectatives”.

La moció del PSC sobre la reclamació a la Generalitat del deute pendent de les escoles bressol, que es va aprovar per unanimitat, també va ser un punt calent. En aquest cas, entre portaveus del PDeCAT i la CUP. Inicialment, Albert Generó va recordar que “els imapagaments s’arrosseguen des que Irene Rigau era consellera” i Nieto va lamentar que “compri el relat del PSC” perquè sosté que el deute s’arrossega arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut.

Les altres mocions, defensades per Miquel Sánchez d’ICV en dues llargues intervencions, també es van aprovar. Una va ser per demanar a l’estat la revalorització de les pensions i l’altra de suport a la vaga de 2 hores per torns del 8 de març, Dia de la Dona, convocada pels sindicats CCOO i UGT.

El ple, en profunditat
L’informatiu “Manlleu al dia” de Ràdio Manlleu aprofundirà en alguns dels apartats més importants del ple cada dimarts, després de repassar l’actualitat de la jornada. El programa s’emet cada dia de 7 a 2/4 de 8 de la tarda.

La representant del sindicat Càrnies en Lluita va defensar la moció de manera enèrgica | E.Gil

Una desena de persones van desplegar fulls denunciant la situació dels treballadors | E.Gil

Etiquetes:
Política Municipal