24 d'abril de 2024

Les dones desocupades majors de 45 anys encapçalen l'atur de llarga durada a Osona

L'Observatori Socioeconòmic apunta que elles registren més contractes temporals que ells

elter.net 7 de març de 2018 a les 09:27
A Osona les dones són el 58% de les persones aturades | Creacció

Els dos col·lectius més vulnerables en la cronificació de l'atur a la comarca d'Osona són les dones i els majors de 45 anys, segons les dades del 4t Informe de Competitivitat elaborat per l'Observatori Socioeconòmic d'Osona. Així, les dones aturades majors de 45 anys tenen un doble factor de risc. Al setembre de l'any 2008, la xifra d'atur d'aquest col·lectiu era del 15,6% i el setembre del 2017 s'havia doblat, i suposava un 34,2%.

En termes absoluts, a Osona hi ha 4.611 dones registrades a l'atur i representen el 58% del total d'aturats. Les dones majors de 45 anys tenen cada vegada un pes superior entre els aturats, com ho revela el fet que el 60% dels aturats de més de 45 anys són dones. 

Més atur entre elles
El 66% dels aturats de llarga durada, de fet, són dones. El 38% dels homes fa més d'un any que estan a l'atur i en el cas de les dones aquesta xifra arriba al 50%. L'atur que s'allarga per dificultat d'inserció mostra dones de 30 a 45 anys amb baixa qualificació i sense ocupació interior.

Les dones a l'atur provenen principalment d'activitats de neteja, peonatge industrial, moltes extreballadores del sector tèxtil, i dependentes del comerç.

Temporals
Tanmateix, cada vegada hi ha més dones incorporades al mercat de treball: el volum és d'un 8,7 superior respecte el de l'any 2008. Això sí, el 86% dels contractes són temporals; un tipus de contractació que creix més ràpid entre les dones que en els homes.

Un dels perfils femenins que sobresurt i es desprèn de les dades de l'informe és el de les dones que viuen soles, un fet que està en relació amb un augment de la probabilitat del risc d'exclusió social. Afecta especialment entre les dones osonenques més grans de 65 i 75 anys.

Etiquetes:
Economia i empresa