25 d'abril de 2024

Preocupació del GDT per la contaminació de nitrats «constant» a les fonts d'Osona

De les 155 fonts analitzades, el 50% superen els nivells permesos de potabilitat per l'OMS

elter.net 22 de març de 2018 a les 10:02
La presentació dels resultats es va fer davant de l'escorxador Patel, de L'Esquirol | ACN

El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha donat a conèixer aquest dimecres els resultats de les anàlisis dels nitrats a les fonts d'Osona i el Lluçanès. L'entitat realitza aquesta acció des del 1996, i aquest any veu amb preocupació que la contaminació es mantingui constant i no minvi.

La presidenta del GDT, Ginesta Mary, ha explicat que s'han analitzat 155 fonts, de les quals el 50% no superen els límits de potabilitat establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que és de 50mg/l. La mitjana de concentració de nitrats, ha augmentat dels 57 als 64 mg/l i el rànquing l'encapçala la Font de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà.

Una altra dada destacada és el nombre de fonts que no ragen. Si en l'estudi de l'any passat n'eren 19, aquesta vegada se n'ha detectat 30.

Purins
El GDT assenyala el model porcí ramader industrial com el causant de la contaminació dels aqüífers i les aigües superficials a la comarca. Acusen les administracions d'haver permès aquesta situació a favor dels interessos "d'uns pocs", mentre “s'hipoteca el futur de les noves generacions”. Mary ha lamentat que un cop es publiquen les dades els ajuntaments no s’interessen per la problemàtica: "Lamentablement moltes de les fonts ja s'han donat per perdudes".

Solucions
El GDT ha fet la roda de premsa davant l'escorxador Patel (L'Esquirol) per assenyalar un exemple de la "impunitat" amb què consideren que actuen aquestes empreses. Per ells, la solució passa per la reducció de la cabana porcina, i no per l'aplicació de noves tecnologies que han de permetre optimitzar processos, com la que s'ha posat en marxa darrerament de control de purins a través de GPS.

Mapa de les aigües de fonts més contaminades d'Osona | ACN

Mostra de la font més contaminada de la comarca | ACN

Activistes del GDT bevent aigua de la font més contaminada d'Osona | ACN

Etiquetes:
Societat