26 d'abril de 2024

El ple de Manlleu dona suport als CDRs i denuncia la seva persecució

Sessió de discursos abrandats, aplaudiments entre grups i records pels presos polítics i exiliats

Enric Gil 18 d'abril de 2018 a les 12:28
El ple d'abril va durar unes dues hores i mitja | E.Gil

La moció de suport als Comitès de Defensa de la República (CDR) va fer pujar la temperatura del ple ordinari de Manlleu d’aquest dimarts. Per uns moments, els regidors d’ERC, PDeCAT, CUP i MÉS, que són 17 dels 21 representants, van remar tots a la una i van desplegar discursos difícils de sentir a dia d’avui en un Parlament intervingut per l’article 155. Metàfora que el món local Republicà treu pit i, en el fons, una advertència que el municipalisme no donarà el braç a tòrcer davant la persecució política i judicial.

Segurament l’espurna que va fer despertar l’emoció d’una sessió inicialment del tot ordinària va ser la representant de MÉS Manlleu, Dolors Collell. Va desgranar un discurs intens, denunciant “una legislatura trista, dura i cruel”, recordant que “no ens cansarem de reivindicar el dret dels independentistes a parlar lliurement” i acabant amb un impactant “jo també sóc CDR” que va produir un efusiu aplaudiment del públic i regidors. Una ovació que després es va repetir en els discursos d’altres grups.

Va ser el moment més destacat d’un ple d’abril que va servir per constatar la bona sintonia entre ERC i el PDeCAT, però també entre el PSC i ICV; de fet, la setmana passada el primer secretari socialista, Antoni Poyato, va assegurar en una entrevista a “El9Nou” que no descartaven presentar-se plegats a les municipals.

Piscina
Entre les propostes de l’equip de govern, la que va suscitar més debat va ser la del nou Reglament de la piscina descoberta, que ha de permetre multar econòmicament els comportaments inapropiats. Un acord que es va aprovar amb l’únic vot contrari de la CUP, que considera que “falta més educació i no multes” i demana que s’observi el perfil dels usuaris que causen els problemes: “L’exclusió no es resol amb més exclusió”.

També es va tirar endavant l’actualització del Pla de Convivència i Diversitat de la ciutat que l’alcalde, Àlex Garrido, el va definir com “un punt de partida per adaptar-lo a noves realitats i a la nova normativa”.

Mocions
El PSC va veure com la moció per impulsar un bus nocturn que porti els joves a zones d’oci de la comarca no va prosperar i va rebre crítiques de tots els grups. ERC, PDeCAT, CUP i MÉS van coincidir en què beneficiaria l’oferta de fora de la ciutat en detriment dels locals de Manlleu i que, a més, es pagarien desplaçaments a negocis de festa privats. Marta Moreta (PSC) va lamentar que “com que ho presenta el PSC tothom hi vota en contra” i va recordar que la moció no feia referència a locals privats: “La realitat és que els joves marxen a sortir de festa a fora, no es pot amagar”.

Sí que va tirar endavant, en canvi, la proposta d’ICV per demanar el desplegament de la renda garantida de la ciutadania a la Generalitat i que emplaça l’Ajuntament a iniciar-ne les tasques de divulgació.

Caserna
Responent una pregunta de Moreta, l’alcalde va informar que finalment els 530.000 euros que reclamava el Ministeri d’Interior espanyol per a la caserna de la Guàrdia Civil no s’han pagat. Va assegurar que ho han decidit seguint el que han fet altres municipis i que ja ha tingut resultat: Interior s’ha obert a una nova taxació del terreny. “Ara tenim la possibilitat de negociar el preu molt a la baixa” que el podria situar per sota dels 100.000 euros, va assegurar Garrido.

Per últim, els efectes de les obres del pont de Can Molas al barri de Vista Alegre es van tornar a colar al ple. Ho van portar Ramon Soldevila i Benjamí Nieto (PDeCAT) que van demanar mesures per prevenir actes vandàlics.

Etiquetes:
Política Municipal